U trendu

Fest je oduvek bio naš put oko sveta za osam dana

BEOGRAD – Beograd i Fest su bili kulturni centar gravitacije za celu istočnu Evropu i naš put oko sveta za osam dana, složili su se sagovornici Tanjuga Radoslav Zelenović i Miroljub Vučković

U susret jubilarnom 50. Festu, najznačajnijem filmskom festivalu u istoriji Jugoslavije koji je opstao sve do danas, za Tanjug su govorili Istoričar filma i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović i Miroljub Vučković dugogodišnji filmski radnik trenutno zadužen za predstavljanje srpskih filmova u inostranstvu ispred Filmskog centra Srbije.

Zelenović je napomenuo da je Festu prethodio program u Kulturnom centru Beogrrada pod nazivom „Kritičari su odbrali za vas“ u organizaciji Milutina Čolića.

„Bila je retrospektiva repriznih filmova koja je bila rasprodata. Žika Mitrović i Milena Dravić su najavljivali filmove pred svaku projekciju. Bila je to lepa praksa koju smo danas, u ovoj brzini u kojoj živimo, izgubili. Zamislite danas da neko izađe pre projekcije i kaže „Građanin Kejn“ je važan zbog toga i toga…“ seća se Zelenović.

Kako navodi, Milan Vukos, najzaslužniji za stvaranje različitih manifestacija u gradu kao što su Bitef, Bemus, Radost Evrope…kazao je Milutinu Čiliću da bi bilo dobro da se počne sa premijernim projekcijama filmova i napravljen je prvi Fest 1971. godine.

„Prvi film koji je prikazan na Fest bio je „M.A.S.H“ Roberta Altmana. Festival je privukao veliki broj ljudi, pa je 1976. godine Fest posetilo 215.000 ljubitelja filma, a godinu dana kasnije prodato je čak 250.000 karata. Predlagao sam da se napravi bioskop Festa, ali to nije prošlo kod nadležnih“, kazao je Zelenović.

Veliki broj holivudskih zvezda A kategorije i evropskih kinematografskih stvaralaca posetilo je Fest.

Zelenović podseća da je Jugoslavija u doba stvaranjan Festa bila zemlja iza gvozdene zavese.

Kako je istakao, bila je nešto između…ni istok ni zapad.

„Bilo je zanimljivo tim zvezdama da dođu i vide kako se u Jugoslaviji živi. Jedno je Vim Venders kazao Miroljubu Vučkoviću kako mora da poseti Jugoslaviju i vidi gde stanuje. Distributeri za zapada su osetili da jednoj socijalističkoj zemlji mogu da prodaju filmove. Naši distributeri su kupovali ostvarenja prikazana na Festu, između ostalog zbog toga što nisu plaćali porez za te filmove. Uz te filmove su dolazile velike zvezde, pa sam se sudarao ispred televizijskih studija sa Frencisom Fordom Kopolom, Bernardom Bertolučijem, Đinom Lolobriđidom, Mišelom Pikolijem, Semom Pekenpoom…“, kazao je Zelenović.

Miroljub Vučković napominje da je Jugoslavija u doba stvaranja Festa bila respektabilna zemlja u svetskim okvirima.

„Kada pokažete Beograd na mapi, vi odmah „poklopite“ gradove kao što su Prag, Budimpešta, Sofija, Tirana Budimpešta. Beograd je bio kulturni centar gravitacije za čitavu istočnu Evropu. Za svet iza „gvozdene zavese“ Jugoslavija je osim zapada bila druga varijanta. Zato su svetske zvezde lako dolazile u Beograd. Tito je odlikovao Čaplina, Viskontija, Kazana De Siku, Forda…“, podsetio je Vučković.

Kaže da je posebno ponosan što su u Beograd na Fest dolazili Konte, Šlendorf, Panahi…pre nego što su njihovi filmovi ovenčani nagradama kao što su Oskar ili Zlatna palma.

„Danas tržište određuje gde će sve velike zvezde ići na festivale“, rekao je Vučković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar