FEST otvara Strahinja Banovic, stizu pobednici Kana i Venecij

BEOGRAD, 4. januara (Tanjuga) – Film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića otvoriće 25. februara FEST, na koji stižu i „Titan“ rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu i „Događaj“ Odri Divan, nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, saopštili su danas organizatori.

CEBEF navodi da će na jubilarnom FEST-u do 6. marta posetioci moći da pogledaju preko 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Projekcija „Strahinje Banovića“ na otvaranju 50. FEST-a u Kombank dvorani biće srpska premijera filma koji je osvojilo brojne nagrade među kojima Kristalni globus za najbolji film na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, a na kojem je Ibrahim Koma osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je specijalno priznanje žirija pripalo direktorki fotografije Jeleni Stanković.
Centar beogradskih festivala saopštio i da će nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti dodeljena reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubileja Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju festivala, a slogan slavljeničkog FEST-a je „Novi hrabri svet“, kao igra rečima u odnosu na „Hrabri novi svet“, što je bio slogan prvog FEST-a 1971. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar