Festival „7 veličanstvenih“ u Kombank dvorani

BEOGRAD – Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ biće održan od 21. do 24. decembra u Kombank Dvorani, a ovu prestižnu filmsku smotru otvara ostavrenje „Gunda“ Viktora Kozakovskog, asopštili su organizatori.

Posle premijera ne festivalima u Berlinu i Njujorku, ovaj film se prikazivao retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima.

„“Gunda“ je zadivljujuće ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete.

Dansko ostvarenje „Patrimonijum“ je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju.

Reč je o nimalo bajkovitoj priči o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara.

Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom publiku će odvesti „Gorka ljubav“, film dvojice vrhunskih majstora – reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem „Don Žuan“ o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i pođednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona.

Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu „Novi Rejksmuzej“, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja, kojom nas je uvela u prostore u kojima žive dela najvećih majstora umetnosti.

Njen najnoviji film „Moj Rembrant“ je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i u nadmetanja od koji vam se zavrti u glavi. Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini.

Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina – filmu koji vas zadivljuje i očarava.

Magija filma, magija tanga i magija noći Buenos Ajresa u neprevaziđenoj apologiji ljubavi i plesu „Još jedan tango“ kao dokument o bliskosti o kojoj sada, možda više nego ikad, sanja čitava planeta.

Francusko-češko-argentinskoaustrijska koprodukcija „Solo“ je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Zatvaranje festivala nudi posebno zadovoljstvo za sve koji već godinama uživaju u neobičnim, sjajnim finskim dokumentarcima, kao i svima koji su spremni da uživaju u maestralnim filmskim postupcima u spoju sa emocijama i humorom mračnih tonova. Proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske i u „Najsrećnijem čoveku na Zemlji“ otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.