U trendu

Festival autorskog filma i u Sarajevu

Tokom 8. Festivala autorskog filma, održanog od 23. do 30. novembra, u Beogradu je boravio i Mirza Pašić, direktor „Continental filma“ iz Sarajeva, i producent filmova koji su Emiru Kusturici doneli svetsku slavu („Otac na službenom putu“, „Dom za vešanje“). Predstavnici „Jugoslavija filma“, Boro Drašković, predsednik Direktorijuma festivala i Predrag Jakovljević („VANS“), postigli su sporazum da se od sledeće godine Festival autorskog filma održava paralelno u Beogradu i u Sarajevu.

S obzirom na to da se u Sarajevu svake godine u avgustu sa velikim uspehom održava Sarajevski filmski festival, po koncepciji više orijentisan na komercijalne i holivudske filmove, nesporna je potreba da se gradu i publici koji imaju takvu filmsku tradiciju omogući da vide i autorska ostvarenja drugih kinematografija. Kancelarija Festivala autorskog filma u Sarajevu, na čijem čelu će biti g. Mirza Pašić, biće oformljena do kraja ove godine, i radiće paralelno sa „Jugoslavija filmom“ na pripremi programa festivala u 2002. godini. U načelu je dogovoreno da festival u Sarajevu počinje 7 dana posle beogradskog. Radni predlog je da nagrada za najbolji film festivala u Sarajevu takođe nosi ime „Aleksandar – Saša Petrović“.

Ovakav način saradnje bi, prema očekivanjima, trebalo da olakša finansiranje oba festivala, smanji troškove, i na kraju, ali svakako ne najmanje važno, da bude još jedan korak u obnavljanju pokidanih veza dve oduvek srodne kulturne sredine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.