U trendu

Festival Bistre reke od 14. do 17. jula podno Stare planine

BEOGRAD – Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“ biće održan od 14. do 17. jula u selu Temska podno Stare planine, nedaleko od Pirota, saopštio je danas organizator Fakultet dramskih umetnosti (FDU) iz Beograda.

Drugo izdanje „Bistrih reka“ predstaviće više od 30 ostvarenja iz preko 20 zemalja sveta u revijalnoj i dve takmičarske selekcije – profesionalnoj koju je birao reditelj Marko Grba Sing i studentskoj za koju je bio zadužen njegov kolega Nikola Polić, saopštio je FDU.

„U ovom odabiru vezivno tkivo čini aktuelno promatranje budućnosti naše planete, značaj ekologije, kao i problematizovanje propagandnih rešenja koja nameće neoliberalni kapitalizam“, kaže se u saopštenju.

FDU je saopštio da će nagrade za filmove iz studentske selekcije dodeliti žiri u kome su reditelj Janko Baljak, producentkinja Vanja Šibalić i filmski snimatelj Boško Đorđević.

O profesionalnoj selekciji odlučivaće studentski žiri u kome su studentkinje režije na FDU Milica Spasojević i montaže Marta Janković, kao i Julija Molina, studentkinja režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kako je najavljeno festival će otvoriti Baljkov dokumentarni film „Žurnal o Želimiru Žilniku“, dok će u revijalnom programu biti prikazani filmovi „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića i „Rampart“ Grbe Singha.

Pored redovnog programa biće održane i interaktivne radionice iz oblasti filma, kao i revija programa autora srpskog porekla koji žive i rade u Americi, a „Bistre reke“ organizuje FDU uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Pirot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.