U trendu

Festival BITEF ulazi u drugu polovinu sa zanimljivim delima

BEOGRAD – Dvostruko, 54. i 55. izdanje Međunarodnog pozorišnog festivala BITEF ušlo je u svoju drugu polovinu, a svečana dodela nagrada I zatvaranje se očekuje 25. septembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Tada će, kao i veče pre, biti izvedena neobična predstava – instalacija „Fleš“ reditelja i koreografa Franka Vigrua, u produkciji trupe „Compagnie d’Autres Cordes“ iz grada Manda, Francuska.

Na dvostrukom festivalu biće izvedeno 12 predstava iz 9 zemalja u glavnom programu, a novo izdanje je počelo 13. septembra kada je izvedena premijera drame „Living Room“ nemačkog autora Ersana Montaga u BDP-u.

Zbog sve teže situacije sa pandemijom, dve predstave kao favoriti festivala – “Neprijatelj naroda” Henrika Ibzena u režiji slavnog Tomasa Ostermajera (teatar „Šaubine“ iz Berlina) i “Pluća” Dankana Makmilana u režiji Žige Divljaka (SNG Drama, Ljubljana), morale su biti otkazane.

U drugoj polovini festivala, na programu će biti predstave koje su u vezi sa estetskim fokusom festivala, a koji istražuje dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima, od koreografskih postupaka, do upotrebe robota i dronova, zaključno sa odsustvom učesnika sa pozornice.

Do kraja Bitefa, publika će moći da pogleda i autorski projekat Nikole Zavišića „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ u vidu 15 izvođenja u tri dana – 23, 24, 25. septembra u Bitef teatru, ali i onlajn – Zoom predstavu Boba Jelčića „Višnjik u Višnjiku“ (22.09.), prema Čehovu.

Na zatvaranju BITEF-a biće izvedena francuska predstava – instalacija „Fleš“ Franka Vigrua, u BDP-u, odnosno igraće se dve večeri zaredom – 24. i 25. septembra.

Pod sloganom „Na ivici budućnosti“, tematski fokus festivala je na pojmu posthumanizma, čime se bave i druge viđene predstave – pravo remek delo „Tragovi“ belgijskog reditelja – koreografa Vima Vandekejbusa, trupe „Ultima vez“ iz Brisela, u JDP-u, „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata, produkcije BDP.

Do kraja programa, biće odigrane i predstave dva festivala pod krovom Bitefa – „Cirkobalkana“ produkcije „Cirkusfera“, kao i „Bitef polifonija“, na mnogim prostorima po Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar