U trendu

Festival “Bucini dani” u Aleksandrovcu od 20. do 26. juna

ALEKSANDROVAC – Glumački pozorišni festival „Bucini dani“ u svom sedmom izdanju biće održan u Aleksandrovcu od 20. do 26. juna, najavila je direkcija festivala.

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, festival će biti održan pod sloganom „U korak sa vremenom“.

Biće prikazano šest predstava, od kojih su pet u takmičarskom delu, a kako navode iz uprave festivala, teatarski susreti su za kratko vreme postali omiljeni ali i prestižni.

Festival ponovo u aleksandrovačku Župu, rodno mesto Milosava Buce Mirkovića (1932-2013), književnika, dramskog pisca i kritičara, sedmi put dovode pozorišne stvaraoce, glumce i publiku.

Tokom manifestacije u aleksandrovačkom Domu kulture “Milosav Buca Mirković” u selekciji 7. Bucinih dana su: „Sveta Prada“ idejnog tvorca Vladimira Akeksića, u režiji Sanje Mitrović (Bitef teatar), „Upotreba čoveka“ prema romanu Aleksandra Tišme, reditelja Borisa Liješevića (koprodukcija festivala Novi Tvrđava teatar, Budva grad teatar, East -West centrar iz Sarajeva i pozorišta Ujvideki Szinhaz iz Novog Sada). Na programu će biti i novija predstava „Uspavanka za Alekciju Rajčić“ pisca Đorđa Kosića i reditelja Juga Đorđevića (Narodno pozorište iz Beograda i koprodukcija Sterijinog pozorja i Fondacije „Novi Sad – evropska prestonica kulture“), „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj (Atelje 212) i „Crna ovca“ autorke Vide Davidović i rediteljke Snežane Trišić (Kraljevačko pozorište).

Program čini i tradicionalno veliki broj pratećih sadržaja (izložbi, okrugih stolova i razgovora sa glumcima, promocija knjiga i monografija), gde spada i predstava za decu “Legenda o hrabrosti”, program “Mitovi i legende” – predstavljanje knjige o glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću, koji će svirati sa svojim bendom “OPS”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.