U trendu

Festival „Dok’n’Ritam“ od 7. do 11. juna u Beogradu

BEOGRAD – Šesto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“ biće otvoreno 7. juna kada će biti realizovan „Intro dan“, a zvaničan početak je planiran dan kasnije u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, javili su iz direkcije te smotre.

Festival se ove godine održava pod parolom „ŠesTO čulo“ i posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su napustili ovaj svet u periodu između dva izdanja.

Misija festivala Dok’n’Ritam jeste afirmacija muzičkog dokumentarnog filma koja, posebno ove godine, uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike i njenih dokumenata.

„Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine“, izjavila je umetnička direktorka i osnivač festivala Sandra Rančić.

“Festival čuva najznačajnije muzičke priče, i vodi nas u „novo normalno“ sa jasnom slikom o sopstvenoj DNK“, poručuje Rančić.

Ove godine, publika će do 11. juna pratiti 20 ostvarenja – dve svetske premijere, jednu regionalnu, a neke filmove će domaća publika videti prvi put.

U takmičarskom programu prisutni su filmovi o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom rok srpskom rok bendu 90-ih, sastavu Love Hunters.

Programske celine „Gradovi kao baze rokenrola“ donose priču o KST-u, dok će program „Severna Makedonija u gostima“ predstaviti dela sa Skopje Cinema City Film Festivala.

U programu „Notabook“ publika će se upoznati sa tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi „Laibać“ i novom okupljanju benda „Cream“.

Revijalni program donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi The Band, Majklu Hačinsu, preminulom lideru sastava „INXS“.

Na programu su i dva koncerta, od kojih je jedan poseban – sa posvetom velikanima koji su nas napustili između dva festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.