U trendu

Festival Etnografskog filma “Vizantrop” od 16. septembra

BEOGRAD – Ustanova kulture „Stari grad“ u Beogradu, bivši “Parobrod”, ponovo će biti domaćin festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“, od 16. do 29. septembra.

Selekciona komisija od pet članova (Nina Mladenović, Relja Pekić, Anđela Dostanić, Vanja Matić, Siniša Cvetić) odgledala je 105 filmova iz više od 40 zemalja, a publika će imati prilike da gleda presek najnovijih ostvarenja svetske i domaće produkcije, koja nisu starija od četiri godine.

Broj gostiju na projekcijama ograničen je na 30 ljudi, usled poštovanja svih mera u borbi protiv Covida 19.

Odlučeno je da se na festivalu prikaže 36 filmova u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, !Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Ekologija i socijalni aktivizam „.

U žiriju festivala za kategoriju “Jednakost i zajedništvo” su Ana Banić (etnolog i antropolog), Ivana Todorović (dokumentarista) i Petar Veljačić (vizuelni antropolog).

Autor pobedničkog filma u toj kategoriji imaće priliku da bude predavač u okviru Međunarodne škole vizuelne antropologije iz Beograda.

Žiri priznanja za “Studentski film” su Mikloš Barna-Lipkovski (dokumentarista i novinar), Emilija Bošković i Marija Mrkić – obe su etnolozi i antropolozi.

Autor najboljeg studentskog filma imaće priliku da učestvuje u spomenutoj školi vizuelne antropologije.

Kako navode iz direkcije i organizacije festivala, ove godine dobili su 20 filmova više nego prošle, uglavnom dugometražne etnografske projekte, ali u selekciji se nalazi svega dva domaća filma, što je po njima veoma poražavajuće.

Smatraju dalje da nadležni organi i ministarstva u Srbiji već godinama unazad ne izdvajaju dovoljno sredstava za ovaj dokumentarni žanr, kao ni za terenska istraživanja, ali da će njihov umetnički kolektiv “Vizantrop” nastaviti da u budućnosti podstiče mlade ljudi da se bave angažovanim etnografskim filmom, poručuju organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.