U trendu

Festival jednominutnog filma od 9. do 13. juna u Rumi

RUMA – Osmo izdanje Međunarodnog festivala jednominutnog i kratkog filma „Mister Vorky“ biće održano od 9. do 13. juna u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ i Zavičajnom muzeju u Rumi, saopšteno je iz Nezavisnog filmskog centra “Vorky Team“ iz Rume, koji organizuje ovu manifestaciju.

U takmičarskom programu će, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biti prikazano 120 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja.

O nagradama festivala, čija je ovogodišnja tema “Cinema in Tune“, odlučivaće regionalni tročlani žiri u čijem sastavu su: filmska rediteljka Maša Nešković iz Beograda, reditelj i producent animiranih filmova Žarko Ivanov iz Skoplja, i teatrolog i filmolog Ronald Panza iz Mostara.

U takmičenju kratkometražnih filmova pod nazivom „9413“ biće prikazan 21 naslov – pored igranih i dokumentarnih ostvarenja, na programu su i ona eksperimentalna i animirana dela, koja su tokom prethodna dva festivala bila veoma uspešna.

Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće beogradski dramaturg i filmski kritičar Ivan Velisavljević.

U obe takmičarske konkurencije biće prikazano osam domaćih ostvarenja: pet jednominutnih i tri kratkometražna naslova – „I ništa“ Zorana Tairovića, „Veliki robot“ Vojina Vasovića i „Izoštravanje“ Zorana Saveskog.

Pored klasičnih projekcija, biće upriličen i događaj Inicijative za filmsku muziku „Lajv Saundtrek“, na kojem će vojvođanski eksperimentatori uživo stvarati muzičke i zvučne podloge za savremene neme filmove.

Temu festivala će na zvaničnom otvaranju 10. juna pratiti i izložba „Vorkapić – Film i muzika“, kao i omaž nedavno preminulom, čuvenom domaćem kompozitoru filmske muzike – Zoranu Simjanoviću.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma, a ulaz za sve programe festivala je besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.