U trendu

Festival luzofone književnosti od 16. maja u Narodnoj biblioteci Srbije

Festival luzofone književnosti LusoLivro biće održan od 16. do 18. maja u Narodnoj biblioteci Srbije, a počasni gost biće portugalski pisac Žoao Tordo, najavili su organizatori.

Na programu je i projekcija dva filma iz serijala „Saramagovi naslednici“, u kojima su predstavljeni pisci Žoao Tordo i Valter Ugo Mae, navedeno je u najavi.

Na festivalu će biti reči o portugalskom nacionalnom epu „Luzijade“ Luiša de Kamoiša, i novim prevodima dela Klaris Lispektor, Alešandrea Riebejra, Žozea Saramaga i Alfonsa Kruza.

U uvodnom delu na otvaranju festivala govoriće ambasadorka Portugala Viržinia Pina, ambasador Brazila Žoze Mauro da Fonseka Kosta Kouto i direktorka Čigoja štampe Neva Saravija.

O epu „Luzijade“ govoriće prevodilac Anamarija Marinović, profesorke Filološkog fakulteta Ana Kuzmanović Jovanović i Anabela Rita, autorka predgovora.

Prvog dana festivala biće održano i predavanje o novim prevodima „Pogled preko okeana – Klaris Lispektor“, a govoriće profesorka Ana Kuzmanović Jovanović i urednik izdanja Ivan Isailović.

Programi festivala i razgovori o knjigama i piscima biće organizovani svakog dana od 16. do 18. maja, od 17.00 i 19 časova, najavili su organizatori.

Festival luzofone književnosti organizuju ambasada Portugala i izdavačka kuća Čigoja štampa uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.