U trendu

Festival Meta film se završava sutra dodelom nagrada

BEOGRAD – Na završnoj večeri petog izdanja festivala Meta film, sutra od 20 časova u Art bioskopu Kolarac u Beogradu biće uručena glavna nagrada “Branko Vučićević” dobitnicima Predraga Bambiću, Nedeljku Despotoviću i Petru Jakoniću, saopštili su iz direkcije ove smotre.

Nagrada “Branko Vučićević”, u dizajnu Boruta Vilda, posvećena je sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma “srpska montaža”, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju meta filma.

Trojica dobitnika počela su krajem sedamdesetih godina da se bave režijom eksperimentalnih filmova u Kino klubu 8 i Akademskom kino klubu, a onda su im se putevi dosta spajali u profesionalnoj kinematografiji.

Predrag Bambić je direktor fotografije brojnih igranih i dokumentarnih filmova, ali i producent (“Zaklinjem se”), dok je kao reditelj potpisao filmove “Albertov put”, “Kraj” i “5X2K: Dan kada sam odlučio da odustanem”.

Upravo je Bambić učestvovao u realizaciji dva ostvarenja sa ovogodišnjeg Meta filma – “Sutra je još uvek juli” i “Paluba ispod Terazija” Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao epizodni glumac i direktor fotografije.

Nedeljko Despotović je glumio u filmu “Jug jugoistok” Milutina Petrovića i radio kao producent (“Čekaj me ja sigurno neću doći”), a zapravo je po vokaciji reditelj, i autor je filmova “Bez grada i zakona”, “Poslednja Karpova traka” i “Izabrao sam Sokrat-Prota-Krap”.

Petar Jakonić je montažer većeg broja filmova i TV serija među kojima se ističe saradnja sa Mišom Radivojevićem, Milutinom Petrovićem i Miroslavom Lekićem.

U njegovom rediteljskom opusu nalaze se dve TV serije -“Crveno doba” i “Čovek u srebrnoj jakni”.

Meta filmovi su ostvarenja velikog ekrana gde akteri jasno ukazuju da je ono što publika gleda proizvod fikcije, i to su “filmovi u filmu”, ili “film o filmu”, koji govore o procesu pripreme i snimanja filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar