U trendu

Festival nove rusinske pesme “Ružin vrt” 5. marta po drugi put u SNP-u

NOVI SAD – Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu drugu godinu za redom ugostiće 5. marta mnoge afirmisane kompozitore, tekstopisce i izvođače u okviru 33. izdanja festivala nove rusinske pesme „Ružin vrt“, saopštila je direkcija tog najstarijeg teatra naše zemlje.

Jednodnevni festival koji će to veče početi u 20 časova na velikoj sceni „Jovan Đorđević“, biće realizovan u organizaciji Radio televizije Vojvodine.

„Zahvaljujući medijskoj umreženosti, savremenim tehnologijama, ali i novim generacijama “Ružin vrt” je postao brend RTV koji čuva tradiciju i kulturu jednog naroda već treću deceniju. Sigurna sam da će publika na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ u SNP i ove godine uživati u muzičkom i scenskom događaju“, istakla je urednica festivala Zlatica Njaradi.

Ona je dodala da su pesme sa festivala kulturno nasleđe i baština vojvođanskih Rusina i bratskih nacionalnih zajednica sa kojima oni ovde žive vekovima, kao i svih Rusina sveta, kao i svih onih koji vole, cene i slušaju kvalitetnu muziku.

Manifestacija „Ružin vrt“ više od tri decenije neguje tradiciju i kulturu Rusina.

Nastao je od radijske rubrike, na ideju novinara „Ruskog slova“ – Vladislava Nađmićo, koji je bio i kompozitor, i tako je prvo nastao koncert, a onda i festival koji i dan danas postoji i razvija se.

Rukovodilac Sektora muzičke produkcije RTV Bojan Trenkić objasnio je da će se ove godine na festivalu predstaviti 15 novih kompozicija.

Numere će biti izvedene u pratnji 40 muzičara članova dva ansambla RTV – Velikog narodnog i Velikog tamburaškog orkestra i time obogatiti riznicu od čak 500 novih rusinskih narodnih pesama, koje su komponovane i izvedene na dosadašnjim festivalima.

Bojan Trenkić je naveo da se u revijalnom delu mogu očekivati kompozicije koje su bile hitovi na prethodnim festivalima „Ružin vrt“.

Publika će moći da glasa za najbolju interpretaciju, dok će odluku o nagradi za najuspešnijeg tekstopisca, kompozitora i aranžera doneti stručni žiri.

Festival 5. marta će uživo prenostiti RTV i to na Trećem programu radija i Drugom programu televizije, kao i preko interneta.

Podsetimo, Rusinski jezik je jedan od pet jezika na kojima je 1949. godine počelo emitovanje programa Radio-televizije Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.