Festival podvodnog filma u Kinoteci 26. i 27. decembra

BEOGRAD – Međunarodni Festival podvodnog filma 24. put biće održan u Beogradu 26. i 27. decembra u staroj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) u Beogradu, uz sve propisane epidemiološke mere, najavili su organizatori manifestacije.

Filmovi na tradicionalnom festivalu se takmiče u dve kategorije – “PC Pro Category” za profesionalne produkcije i velike TV kuće i “IC Independent Category” za amaterske filmske stvaraoce i nezavisne producente.

Selekcioni žiri je odabrao čak 91 fim IC kategorije i 10 filmova PC kategorije od pristiglih ostvarenja.

Jedan deo filmova može se pogledati online na Facebook stranici Festivala .

Na smotri će biti premijerno prikazano 10 filmova domaćih autora – “Amforin vodič kroz svet morskih životinja” Gordane Zđelar i Branka Kneževića, “More bez nas” takođe Gordane Zđelar, “Čistač bazena” ponovo Branka Kneževića, “Brave, Try the Cave” troje reditelja – Željka Bajkina, Dubravke Vojnović i Milice Taušanović, “Igra” takođe Željka Bajkina i Dubravke Vojnović, i Sare Nikčević.

Na programu će biti prikazani i naslovi “Magic of Egypt” Janka Vasiljevića, “Silence” Vladimira Bodiroge, “Our Water” Slavka Kostića, “Ćarmolypi” Dragomira Milinkovića Clauša i “Underwater Metropolis – Reef Visitors” Dragana Milutinovića.

Moto Festivala je “Neka vode uvek budu čiste”, a svi filmovi su edukativnog karaktera i doprinose razvijanju ekološke svesti i širenju znanja o zaštiti životne sredine.

Kako navode organizatori, Međunarodni festival podvodnog filma u Beogradu je jedinstvena prilika da publika zaviri u podvodni svet i sazna više o tome kroz filmove, fotografije i sastanke sa autorima i podvodnim entuzijastima.

Takođe, direkcija filmske smotre se nada da će u prestonici Srbije svakog decembra uvek biti divne plave boje i da će ovaj međunarodni festival opstati, dovodeći svet u Beograd i odvodeći Beograd u svet.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Saveza ronilaca Srbije – SOPAS i Saveza ronilaca Beograda, dok je organizator Festivala – Klub podvodnih aktivnosti “Beograd”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.