U trendu

Festival „Pozorišno proleće“ biće održan od 24. do 29. aprila u Šabačkom teatru

ŠABAC – Festival „Pozorišno proleće“ u svom sedmom izdanju, sa sloganom „Kaleidoskop sećanja i snova“, biće održan od 24. do 29. aprila u Šabačkom pozorištu, koji je i organizator manifestacije, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Selektor Miroslav Radonjić odabrao je za Festival pet predstava – „Rolerkoster“, „Što na podu spavaš“, „Bilo jednom na Brijunima“, „Galeb“ i „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, i predložio je u čast nagrađenih, van konkurencije, da bude odigrana predstava „Mračna komedija“.

Prema njegovim rečima, jedan od najmlađih pozorišnih festivala u Srbiji, u proteklih sedam-osam godina izrastao je u važan kulturni događaj, ne samo za grad Šabac, nego i za našu zemlju.

Kako je naveo teatrolog Radonjić, inače poznat kao direktor festivala „Sterijino pozorje“, Šabačko pozorište pokazalo je istančan senzibilitet u profilisanju „Pozorišnog proleća“, koje publici, ali i najširoj javnosti nudi mogućnost sagledavanja zanimljivih i umetnički relevantnih predstava sa repertoara srpskih teatarskih kuća.

„Nisu to mogle da spreče ni godine pandemije, jer je nakon jednogodišnje pauze ovaj festival nastavio svoj život punim plućima. To je potvrda neverovatne kreativne vitalnosti i stvaralačke energije pozorišnih pregalaca na ovim prostorima, čime je umetničko nadahnuće po ko zna koji put u višemilenijumskoj istoriji ljudske civilizacije odnelo pobedu nad svim životnim nedaćama“, ocenio je Radonjić, i onda se osvrnuo na svoju selekciju.

Razmišljajući o temama, žanrovskim i stilskim raznovrsnostima izabranih ostvarenja za ovogodišnje 7. izdanje festivala, on je uvideo da se u svakoj od njih pronalaze naglašeni ili diskretni motivi sećanja i snova.

One su idejno višeslojne i oslikavaju mnogobrojne kontroverze i nedoumice savremenog sveta, tako da je iz toga proizašao i moto festivala: „Kaleidoskop sećanja i snova“.

Radonjić je zapisao o predstavi „Rolerkoster“ Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj iz Ateljea 212, da ta drama u komičnom prosedeu donosi priču o svojevrsnom generacijskom sukobu, u haotičnom svetu novih tehnologija, te da je „rediteljski postupak zasnovan na doslednoj i maštovitoj inscenaciji komada u čijem središtu su ekspresivne, upečatljive i duhovite glumačke kreacije“.

Za klasični antologijski komad „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Sombor), selektor kaže da je reditelj pristupio jednoj od najznačajnijih drama u istoriji svetske književnosti na svoj već prepoznatljiv, istraživački i inventivan način.

„Milan Nešković sa saradnicima i odličnim ansamblom somborskog pozorišta gradi uzbudljivu, žanrovski heterogenu i vizuelno efektnu predstavu i vrhunsko teatarsko ostvarenje“, piše selektor.

Poznata predstava „Što na podu spavaš“, po istoimenom romanu Darka Cvijetića, prema dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MEŠ Sarajevo) takođe će biti u programu.

„Potresna, intimna i emotivna ispovest Darka Cvijetića o najskorijem, krvavom sukobu na prostorima bivše Jugoslavije, poslužila je autorskoj ekipi da na sceni oživi moćnu, katarzičnu i umetnički vrednu predstavu. Kuriozitet ove reginalne koprodukcije sadržan je u tome da glavnu ulogu naratora i aktera igra sam Darko Cvijetić, koji je u vrlo zahtevnom zadatku i glumačkom izazovu, odoleo primamljivoj mogućnosti scenske patetike i sa nadahnutim partnerima ispričao veliku, istinsku i, u svakom pogledu, antiratnu pripovest“, stoji u obrazloženju Radonjića.

Zapažen projekat „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića (Narodno pozorište Beograd, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Sterijino pozorje Novi Sad), odabran je iz razloga što „vešto se poigravajući sa formom, jezikom, dramaturškom konstrukcijom i idejno-tematskim okvirom, autor je napisao aktuelnu dramu o problemu porodičnog nasilja, njegovim mogućim uzrocima i tragičnim posledicama“.

Novi komad „Bilo jednom na Brijunima“ čiji tekst i režiju potpisuju – Kokan Mladenović, Joca Art, Milan Marić i Branislav Trifunović, realizovan je u saradnji sa Centrom za kulturu Svilajnac i Bitef teatrom u Beogradu.

„Polazeći od istorijskih činjenica o susretu bračnog para Broz sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom na Brionima, početkom 70-tih godina 20. veka, a povodom snimanja filmskog ratnog spektakla „Sutjeska“, Kokan Mladenović pravi neskriveno nostalgični omaž jednoj zemlji koje više nema, ali i kritički sagledava ideološko-političke zablude koje su, izvesno, bile jedan od razloga njenog nestanka“, zapisao je Radonjić u selekciji i dodaje da “istovremeno, režiser zajedno sa četvoro sjajnih glumaca, problematizuje pitanje identiteta i nametnutih uloga u složenom društveno-istorijsko-kulturološkom kontekstu”.

Miroslav Radonjić za kraj predlaže da u čast nagrađenih, van konkurencije, bude odigrana predstava „Mračna komedija“ Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića, u produkciji Šabačkog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.