U trendu

Festival pozorišta za decu u Subotici od 19. septembra

SUBOTICA – Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici biće održan po 28. put od 19. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, i u novom izdanju će dodeliti Nagradu za životno delo „Mali princ” reditelju i glumcu Jovanu Caranu, i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana.

Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je istaknutom reditelju Dragoslavu Todoroviću.

Nagrade se dodeljuju za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Reditelj i glumac Jovan Caran rođen je 1951. u Zrenjaninu, gde je radio u njihovom lutkarskom pozorištu kao glumac-lutkar od 1974. godine.

Igrao je u gotovo svim predstavama Lutkarskog pozorišta, osvojio je 30 nagrada sa raznih festivala – za glumu, dizajn lutaka, scenografiju, režiju, lutkarski tekst.

Do sada je u bogatoj karijeri režirao oko 50 predstava, većinu upravo u Zrenjaninu, a radio je i u pozorištu Kikinde, gde je realizovao 10 komada.

Ljudmila Konstantinova Hense kreatorka je lutaka, kostima i scenografije iz Kazahstana, a rođena je 1965. godine u Hankavanu u Jermeniji.

Školovala se u gradu Kustanaj u Kazahstanu a onda u Čeljabinsku u Rusiji.

Posle diplomiranja, do odlaska u Nemačku, radila je kao glavni umetnik Ruskog dramskog i lutkarskog pozorišta u Kostanaju (Kazahstan), postavljajući predstave u više ruskih gradova kao scenograf i kreator lutaka.

Radila je lutkarske komade u Rusiji, Poljskoj, Nemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori, a trenutno živi u Minhenu.

Dragoslav Todorović, rođen 1948. u Parizu, diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1979. godine, a kao mlad je živeo u Hamburgu, učio je glumu i pantomimu, i igrao u pozorištima i kabareima.

Uradio je veliki broj dramskih i lutkarskih predstava na mnogim scenama Srbije i regiona – Đečje pozorište Republike Srpske, Novosadski novi teatar, Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar, Pozorište lutaka Niš, Teatar za deca i mladinci Skoplje, Đečje kazalište Branka Mihaljevića Osijek, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno Pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin.

Takođe, postavljao je predstave i u Torontu (The Robert Gill Theatre, The Equity Showcase Theatre), gde je živeo pet godina, bavio se režijom i predavao glumu.

Među dobitnicima nagrade “Mali princ”, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, bili su – Branka Veselinović (2019), Zoran Hristić (2016), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi ugledni stvaraoci za decu.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce čiji je profesionalni rad posvećen najmlađima.

Za 28. izdanje u Subotici prijavljeno je 130 predstava iz 31 zemlje sveta: od Indije, Indonezije, Izraela, Irana, Kine, Brazila, Meksika, preko Nemačke, Mađarske, Češke, Rusije, Poljske, Italije, Letonije, Estonije, Austrije, Belgije, Portugala, Ukrajine, Francuske, Austrije, Bugarske, Rumunije, do Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

U selekciji se nalaze lutkarske i dramske predstave, od tradicionalnih tehnika i tema, do savremenih i aktuelnih priča, od klasične književnosti za decu i narodnih mitova do tematike svakodnevnih problema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.