Festival saksofona od 30. septembra do 3. oktobra u Beogradu

BEOGRAD – Međunarodni festival saksofona – „Belgrade SAXperience“ biće održan od 30. septembra do 3. oktobra, ali u novom, izmenjenom online izdanju, a publika će u toku četiri dana festivala imati priliku da uživa u koncertima vrhunskog kvaliteta, najavili su organizatori.

„Belgrade SAXperience“ je jedinstven međunarodni festival saksofona, na kome nastupaju najznačajniji strani i domaći saksofonisti.

Ove godine premijerno će biti izvedene tri kompozicije domaćih autora, Maje Bosnić, Svetlane Savić i Ivana Brkljačića.

Na koncertu koji otvara festival, pod nazivom „Ladies First“, u sredu 30. septembra u 20 sati, nastupiće Duo Aloj iz Austrije koji čine saksofonistkinja Mojca Pecman i pijanistkinja Ana Marković.

Koncert će biti prikazan na zvaničnom jutjub kanalu, na sajtu i društvenim mrežama festivala.

Slušaoci će imati priliku da čuju i premijerno izvođenje kompozicije domaće autorke Maje Bosnić koja je kao porudžbinu Festivala napisala delo za saksofon i klavir.

Na programu će se naći i dela drugih savremenih kompozitora, a koncert umetnica podržava Austrijski kulturni forum.

Drugo veče festivala pod nazivom „Moscow nights“, u 20 sati, u Ustanovi kulture Stari grad, biće posvećeno džez saksofonu, a nastupiće jedan od najpoznatijih ruskih etno džez saksofonista Oleg Kirejev zajedno sa našim istaknutim pijanistom Draganom Ćalinom.

S ozirom na to da je broj mesta ograničen koncert će se, takođe, prikazivati online na zvaničnom jutjub kanalu festivala, na sajtu i društvenim mrežama, a publika će imati priliku da čuje autorske kompozicije Olega Kirejeva sa pregršt improvizacija na saksofonu.

Ulaz na koncert je besplatan, a broj mesta ograničen uz obaveznu rezervaciju na sajtu Ustanove kulture Stari Grad.

Treće večeri festivala pod nazivom „Belgrade online“, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda u 20 časova nastupiće naš istaknuti saksofonista Milan Savić sa našim sjajnim pijanistom Ukijem Ovaskainenom.

Oni će izvesti dela domaćih autora, kao i premijeru kompozicije Ivana Brkljačića pisanu za alt saksofon i glas zajedno sa našim istaknutim mecosopranom Anom Radovanović.

Ulaz na koncert je besplatan, broj mesta ograničen, pa će koncert moći da se isprati i online.

Poslednje večeri, u subotu, 3. oktobra, u 20 sati, na koncertu pod nazivom „Brušels times“ , publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Belgije, Simon Dirika, profesora na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.

Simon Dirik će zajedno sa pijanistom Kazaćo Flavijenom premijerno izvesti porudžbinu festivala, delo naše poznate kompozitorke Svetlane Savić, kao i druga dela savremene muzike autora iz Belgije.

Deo bogatog programa „Belgrade SAXperience“ festivala čine i popodnevni koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Cvetnom trgu, na Trgu Nikole Pašića i na Kalemegdanu.

Na ovim koncertima će nastupiti Milan Savić i Uki Ovaskainen koji će, sa specijalno odbranim repertoarom za ovu priliku, na neposredan način će pridobijati novu mladu publiku.

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste ima i publika širom Srbije i to na koncertima od 26. septembra do 6. oktobra u Smederevu, Vršcu, Pirotu i Nišu, na kojim će u prvom delu turneje nastupiti Milan Savić, Ana Radovanović i Uki Ovaskainen a u drugom Oleg Kirejev i Dragan Ćalina.

Online majstorski kursevi „Belgrade SAXperience“ festivala biće održani u Kulturnom centru Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Pored glavnog programa festivala u Beogradu, i koncertne turneje širom Srbije, „Belgrade SAXperience“ organizuje letnju i zimsku školu saksofona.

Ove škole održavaju se sa ciljem da se polaznicima pruže priliku da na jedinstven način i u drugačijoj atmosferi uče od svetskih saksofonista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.