Festival savremenog plesa i performansa počinje sutra u KC

BEOGRAD – Predstavom „Efemerne konfesije “ songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu, sutra će svečano biti otvoreno dvanaesto izdanje Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, od 20 sati u Kulturnom centru Grad.

U organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, festival će se održati od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu.

Tokom festivala biće izvedeno jedanaest performansa, a ulaz na sve programe je besplatan.

Druge festivalske večeri, u četvrtak 24. oktobra, od 20 sati u Bitef teatru Rita Gobi iz Mađarske izvešće performans „Volitrus“

Izvođenje performansa „Doći će partizani opet“ Dušana Murića zakazano je za 25. oktobar od 20 sati u Magacinu, gde će na istom mestu 26. oktobra od 17 sati biti predstavljeno „Delo u hodu“ Teodora Tajhmana, Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske.

Imerzivni „Poiesis sopstva“ Snježane Premuš biće izveden u dva termina u Magacinu – 27. oktobra od 16 sati i 28. oktobra od 20 časova.

U nedelju 27. oktobra, u Bitef teatru na programu je njujorška plesna predstava „Jugoslavija“ Mariane Valensije, koja istražuje teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih, i opservacijskih tekstova.

Javno slušanje audio performansa „Radovi na sceni“ u izvođenju glumca Milutina Dapčevića nastalog u okviru nacionalne postavke
Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine održaće se 29. oktobra od 18 sati u Ostavinskoj galeriji.

Aleksandar Georgiev i Dario Barreto Damas, umetnici iz Makedonije i Španije, nastupiće s predstavom „Mesečina“ 30. oktobra u 20 sati, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ovaj performans predstavlja koreografski projekat fokusiran na pesničke strukture, inscenirano istraživanje raseljenih značenja i skrivenu stvarnost.

Zrinka Užbinec izvešće predstavu „Exploded Goo“ 1. novembra u 20.00 u Magacinu.

Reč je o koreografiji koja pokušava da sklopi čudovište u realnom vremenu. Inspirisana je isečcima iz plesnih slika i napravljena od eksplodiranih delova plesa, pokreta, gestova, slika i značenja.

Bogat program ovogodišnjeg Kondenza upotpuniće predstava „Van radnog vremena“ Dejana Srhoja uz učešće 10 plesača iz Ljubljane i grupe domaćih učesnika, koja je u trodnevnoj radnoj sesiji u Beogradu kreirana specijalno za Kondenz festival, a koju će publika moći da pogleda 2. novembra u 17 sati u Ostavinskoj galeriji.

Rad se bavi zajedničkim traženjem radosti u plesnom radu i uz pomoć koreografskih alatki.

Svi s prethodnim plesnim znanjem su pozvani da učestvuju.

„Neću dugo ostati ovde“ Ide Daniel biće izvedena 2. novembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju od 20 sati.

U pitanju je predstava u kojoj se autorka bavi odnosom tela sa ženama koje ga „naseljavaju“, te preispituje kakvo je to telo u kome one uživaju.

Ovogodišnji program Kondenz festivala u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore.

Ove godine posebna pažnja posvećena je predstavljanju njujorške savremene plesne scene, pitanju radnih odnosa i ženskog rada, kao i onima koja se bave rodnim identitetima i društvenim normama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.