U trendu

Festival sola predstavio umetnike iz Evrope i Srbije

BEOGRAD – Druga edicija Festivala sola, koji je održan prethodnog vikenda, od 27.do 29.maja, u organizaciji Instituta za umetničku igru tokom tri dana predstavljena je beogradskoj i novosadskoj publici u Narodnom muzeju Srbije, Kulturnoj stranici Barka u Novom Sadu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i paviljonu Kulturnog centra Beograda na Cvetnom trgu.
Predstavljeni su radovi umetnika iz Belgije, Francuske, Austrije, Mađarske i Srbije koji, su izvedeni u formi solo koreografije i performansa.

Selektovani radovi predstavljaju savremena istraživanja umetnika koji su svojim snažnim izrazom pred publikom predstavili svoja najitimnija promišljanja o svetu u kom žive i deluju, koristeći telo kao osnovni nosilac značenja u jednoj od najzahtevnijih umetnickih izvođačkih disciplina – solo izvedbi.
Umetnici u svojim radovima preispituju savremeni trenutak življenja, položaj žene umetnika u društvu, uticaj društvenih mreža na pojedinca, svoje strahove, patnje, nemoć koji su prouzrokovani društvenim sistemom.

Interdisciplinarnim pristupom, interaktivnim performansima ovi radovi postavljaju pitanja i aktiviraju publiku.
U petak u Narodnom muzeju Srbije su predstavljeni radovi Barbare Matijević i Giušepe Ćico iz Francuske i Cašiel Gaube iz Belgije.

Drugi dan se održao u prostoru Kulturne stanice Barka u Novom Sadu gde je predstavljena plesna kompanija Pablo and Guy iz Austrije.

Publika je sinoć u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu imala prilike da vidi solo radove Rite Gobi iz Mađarske i Guilhem Ćatir iz Belgije.

Poslednji performans je izvela srpska umetnica Joana Knežević u paviljonu Kulturnog centra Beograda na Cvetnom Trgu pod nazivom „Ne tvoja Barbi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.