U trendu

Festival sportskog filma od 25. do 28. avgusta na Zlatiboru

BEOGRAD – Međunarodni festival sportskog filma (MFSF), koji će se održati od 25. do 28. avgusta na Zlatiboru, u okviru svog festivalskog programa predstaviće 40-ak filmova iz svih krajeva sveta, među kojima će se ove godine naći i ostvarenja namenjena posebnom programskom segmentu „Slovenački sportski film danas“, najavili su organizatori.

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u zgradi Jugoslovesnke kinoteke u Beogradu, najavljen je bogat program ovogodišnjeg MFSF-a, koji su predstavili selektor i urednik programa festivala Aleksandar Avramović, umetnički direktor programa Jovan Marković, kao i predsednik Skupštine opštine Čajetina i Organizacionog odbora MFSF-a Arsen Đurić.

Osvrćući se na deceniju održavanja ovog festivala, organizatori su istakli njegov značaj, navodeći da naša zemlja kao „nacija sporta“ ima veliki potencijal da bude domaćin i dobar predstavnik svih događaja u sferi sporta, te da postoje velike ambicije da MFSF preraste u događaj koji će biti propraćen na svetskom planu.

„Mi zaista posedujemo sve uslove da postanemo festival koji će biti prepoznat u svetu. Naši sportisti prevazilazi sva predviđanja, mi imamo potencijala kao zemlja, tako da i sportski film poseduje potencijal da bude promovisan, prepoznat i postovan u svetu“, rekao je Marković.

Kako su najavili, program će, pored velikog broja filmova koji će biti prikazani, obuhvati i svečani program dodele nagrada, kada će biti dodeljena priznanja za životno delo, kao i posebna nagrada ovog festivala – Povelja heroja sporta i života „Nataša Kovačević“, koja će ove godine pripasti Draženku Mitrovičhu, apsolutnom rekorderu po broju nagrada u kategoriji paraolimpijske atletike.

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja za životno delo su Hadži Petar Božović, nagrada za filmsku umetnost, dr Ilija Jorga, naš svetski priznat karatista, Dorđe Perišić, nagrada za poseban doprinos i dostignuća u vaterpolu, zatim Zoran Živković, naš proslavljeni rukometaški trener, kao i dr Aleksandar Kerković, koji će dobiti nagradu za izuzetne zasluge na polju sportske pedagogije.

Selektor MFSF-a istakao je izuzetno bogat program filmova koji će ove godine biti predstavljen publici, navodeći da će se među brojnim filmovima naći domaći filmovi, filmovi naših suseda, iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, ali i ostvarenja iz Brazila, Italije, Švajcarske, SAD-a, Francuske, Austrije, Kenije, Švedske, ali i iz Australije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar