U trendu

Festival Trgni se! Poezija! od 7. oktobra u Beogradu

BEOGRAD – Međunarodni Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ biće održan od 7. do 10. oktobra, uz učešće preko 40 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja, najavili su danas organizatori.

Svečano otvaranje je najavljeno za 7. oktobar (18:00) u Narodnoj bilbioteci Srbije (NBS), a festival će biti održan pod sloganom „Srce moje neko kuca“, po stihu pesnika Milutina Petrovića (1941-2020) kome će biti priređen omaž povodom 80 godina rođenja, saopštili su organizatori.

„Kao i prethodnih godina, programi festivala će obuhvatiti čitanje poezije stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, poeziju za srednjoškolce i studente, a održaće se u prostorima NBS, Kulturnom centru Grad, Filološkom fakultetu i Filološkoj gimnaziji“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, učesnici 15. izdanja festivala biće pesnici i pisci Dina Rajs, Jovan Rajs, Hana Rajs Lara iz Švedske, Marija Kaljis Kabrera i Ana Gas iz Španije, Ulaug Nilsen iz Norveške, Robert Proser i Franciska Fiksl iz Austrije, Nasja Dionisiu sa Kipra, Arijan Leka iz Albanije i drugi.

Od stvaralaca iz Srbije tu su, između ostalih, Ivana Velimirac, Danijela Repman, Stevan Tatalović, Natalija Jovanović i Ognjen Aksentijević, učestvuju i prevodioci Biserka Rajčić, Novica Petrovivh, Pau Bori, Jelena Petanović, Merima Krijezi, Jelena Vojinović, Sofija Bilandžija, Svetlana Tot i drugi, kao i književni kritičar Saša Ćirić.

Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici, a priređuju ga organizacija za promociju poezije, književnosti, umetnosti i kulture čitanja Treći trgi i Udruženje za multidisciplinarana istraživanja u umetnosti Srebrno drvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.