U trendu

Festival ulične umetnosti u nekadšnjoj zgradi Beobanke

BEOGRAD – Umetnički kolektiv „Street Smart“ i projektantski biro „Stattwerk“ 8. i 9. septembra otvaraju vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih street art lokacija – nekadašnju zgradu Beobanke na uglu Brankove i Carice Milice, za ulične umetnike i umetnice, kao i za sve sugrađanke i sugrađane.

Kako su danas najavili organizatori, u okviru festivala ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“ odvijaće se oslikavanje murala uživo, dizajnerski i ekološki market, kreativne radionice za decu i odrasle i Đ program, a svi sadržaji su besplatni.
„Uspavanog beogradskog džina“ oslikavaće neki od najboljih uličnih umetnika i umetnica aktivnih na domaćoj sceni, koji će odgovoriti na temu „Gradska oaza“.

Nekadašnju zgradu Beobanke ukrasiće Nikola Mihajlović, Jana Danilović, JUNK, TKV, Das Drogen, Studio Kriška, Ink, Zez Lunatic, Re, Kewa, Anthony Brooks, Resto i Quam.
Oba festivalska dana između 18 i 20 časova odvijaće se i sito štampa uživo. Sugrađanke i sugrađani mogu doneti svoju majicu ili ceger, ili ih kupiti na licu mesta, i odabrati jedno od sita sa motivima koje su dizajnirali neki od učesnika festivala.
Dizajnerski i ekološki proizvodi biće dostupni u okviru umetničkog marketa, koji će raditi u subotu i nedelju od 12 do 20 časova.

Na kreativnoj tržnici učestvuju: Anaeskeramik, Baruka, Beogradski grafiti, Bowtie Wooden Style, Curlylab, Deadliners, Knitomania, EkoBag, Esel Design, Motor T-shirts, Two Birds Design, Jkrabac.
U okviru festivala odvijaće se nekoliko besplatnih kreativnih radionica, ali je većina mesta već popunjena, pa se sugrađanke i sugrađani pozivaju da se prijave za dvodnevni radioničarski program eksperimentalnog i ambijentalnog muzičkog instrumenta „Sonic Junk Harmonic“, mladih umetnika Tarasa Subotića i Ivane Miljković. Radionica će se sastojati od sklapanja novih muzičkih instrumenata od odbačenih i upotrebljenih materijala.
Prve večeri od 20 časova do ponoći, za eklektičan muzički zvuk biće zadužen Ali Guney, Đ i dizajner zvuka iz Turske koji živi u Beogradu.

Muzički program u nedelju od 19 časova počinje nastupom Katarine Radovanović, producentkinje i Đ-ice iz Beograda, koja priprema fank i haus bitove, a od 21 čas prerasta u noćni Đ program u znaku hausa, fanka, diska, soula, afroa i broukenbita.

Ulaz na festival, kao i učešće na radionicama besplatni su.

Manifestaciju je podržala gradska opština Stari grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.