U trendu

Festival Videomedeja od 14. oktobra u Novom Sadu

NOVI SAD – Međunarodni festival video umetnosti Videomedeja biće svečano otvoren 14. oktobra u KS Svilara u Novom Sadu projekcijom dugometražnog igranog filma „Žurka“ Aleksandra Davića i trajaće do 16. oktobra, saopštila je danas direkcija manifestacije.

Festival, koji je nastao u u produkciji istoimenog Udruženja za video umetnost okupiće srpske i svetski poznati stvaraoce video umetnike iz preko 40 zemalja.

Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 58 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta.

Na konkurs je stiglo okohiljadu radova iz celog sveta, a do 5 odsto je uvršteno u festivalski program, koji su uredili direktorka manifestacije Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković.

Ovogodišnji takmičarski program sastoji se od 26 izabranih radova iz dve selekcije: „Projekcije“,koju čini 20 radova (video, film, animacija) i „Medijski projekti“, koji čini 6 radova (medijske instalacije i interaktivni projekti).

Revijalni deo programa uključuje kontinuirani festivalski program, a ove godine je to sedam video radova domaćih autora u selekciji „Made in Serbia“ i devet studentskih umetničkih filmova iz kategorije „Lunartis“, koji dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta.

Pored toga, publika će u revijalnom delu programa imati priliku da vidi doumentarni film Ivane Sremčević Matijević „Video restArt“ na temu restart – pola veka od nastanka video umetnosti u ko-relaciji sa četvrt veka postojanja Videomedeje, kao i 14 nagrađenih radova Sfinga – izbor najboljih na video radova u proteklih 25 godina Videomedeje.

Ovogodišnji tročlani internacionalni žiri čine Zoran Naskovski (Srbija), Sylvia Winkler (Austrija), Stephan Köperl (Nemačka) i Adad Hannah (Kanada) i oni će dodeliti nagradu Sfinga za najbolji rad iz kategorije „Projekcije“ i nagradu „Bogdanka Poznanović“ za najbolji rad iz kategorije „Medijski projekti“.

„Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike, a kroz savremene umetničke forme autora iz celog sveta. . . To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva, prvenstveno avangarde, a prikazanih kroz različite nove alternativne umetničke forme“, ističe direktorka festivala Sremčević Matijević.

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.