U trendu

Festivala ekološkog pozorišta od 19. do 22. avgusta

BAČKA PALANKA – Sedam predstava iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije nalazi se u selekciji takmičarskog programa 27. izdanja Festivala ekološkog pozorišta (FEP) za decu i mlade u Bačkoj Palanci, koji će pod sloganom „Poglavlje 27“ biti održan od 19. do 22. avgusta, saopštila je direkcija festivala.

U takmičarskoj selekciji publika će gledati predstave „Lagarije – Čas o surogatu“ Dramskog studija „Prazan prostor“ i Kotorskog festivala pozorišta za đecu (Crna Gora), „Tu sam ispod polovine kapi“ produkcije „Stanica Servis za savremeni ples“ iz Beograda.

Takođe, takmičarski program će biti i u znaku scenskih dela iz Hrvatske – „Laboratorija života“ kompanije „LOFT“ iz Zagreba, „Vuka se ne bojim ja“ Kazališne družine Pinklec iz Čakoveca, „Korak po korak do čiste planete“ Gradskog kazališta „Zorin dom“ iz Karlovaca, ali i „Luda šuma“ Kuskus instituta iz Ljubljane (Slovenija) i „Sirenina duša“ pozorišta „Mime theatre MI Minor“ iz Rusije.

Uz takmičarski program, na 27. izdanju će biti odigrane i dve predstave u revijalnoj selekciji, nastale u koprodukciji festivala u Bačkoj Palanci.

Ovu pozorišnu smotru će u revijalnom delu otvoriti čuvena tragična bajka Hansa Kristijana Andersena „Devojčica sa šibicama“ u koprodukciji samog festivala, Udruženja „Sloboda nema cenu“ i Pozorišta mladih, Novi Sad, dok će u čast nagrađenih na zatvaranju publika moći da pogleda delo „Ja sam Akiko“ u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo.

„Ove godine smo posebno ponosni na činjenicu da smo uspeli da realizujemo čak dve predstave u koprodukciji sa institucijama i sa organizacijama civilnog društva. Time smo još jednom dokazali da saradnjom između institucionalnog i nezavisnog sektora nastaju hrabrije i aktuelnije predstave za decu koje ispituju, ne samo nove forme nego i tabu teme, kada je upitanju rad sa decom i za decu“, istakla je direktorka Festivala Sonja Petrović.

„Ovim značajnim korakom u domenu pozorišne produkcije Festival ekološkog pozorišta se približava ideji da stvara pozorište tokom cele godine i aktivnije bude uključen u nove metode praćenja i razvoja dece i mladih putem umetnosti“, naglasila je direktorka.

Kako je napomenula, obe predstave mogu se svrstati u ekološki teatar, jer se bave ekologijom duha, što je preduslov za zdravu životnu sredinu u svakom smislu.

Selektovani projekti za takmičarski program, prema izboru Tijane Grumić, imaće priliku da osvoje nagradu „Dobro drvo“ za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija, za predstavu najbližu deci prema odluci dečijeg žirija, za najbolji komad po glasovima publike, a biće dodeljene i pojedinačne nagrade po odluci žirija.

Svi zainteresovani detaljnije mogu saznati o programu na sajtu festivala, kao i na Facebook i Instagram stranicama manifestacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.