U trendu

Film Borisa Malagurskog o Republici Srpskoj 9. decembra premijerno u Beogradu

BEOGRAD – Film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ je dugometražni dokumentarac srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog, koji predstavlja uzbudljivu priču o viševekovnoj borbi srpskog naroda da bude slobodan, a njegova beogradska premijera zakazana je za 9. novembar u bioskopu Cineplexx Ušće, saopštili su producenti.

Od zanimljivih istorijskih priča do javnosti nepoznatih anegdota, film koji je snimljen na engleskom jeziku, publici širom sveta slikovito dočarava duh našeg naroda, njegov mentalitet, domaćinski odnos, hranu i muziku, kao i posebnosti različitih delova Republike Srpske, ali i celog regiona.

Film je snimljen uz blagoslov Patrijarha Porfirija i uključuje intervju sa čuvenim režiserom Emirom Kusturicom.

Proteklih meseci je film izazvao veliko interesovanje strane javnosti i medija u zapadnoj Evropi nakon što su pojedine ekstremističke grupe, bez gledanja filma, stvorile buru povodom premijera koje su kasnije održane u gradovima širom Nemačke, Švajcarske, Holandije, Belgije i Luksemburga.

Kao rezultat kampanje dezinformisanja i zastrašivanja od strane bošnjačkih i albanskih ekstremista, režiser Boris Malagurski, njegov filmski tim i mnogi organizatori turneje filma širom Zapadne Evrope postali su meta napada, pa čak i terorističkih pretnji – jedna osoba je pretila da će spaliti svaku salu koja se usudi da prikaže ovaj film u Švajcarskoj.

Zapadni novinari koji su videli film potvrdili su da film niti negira niti opravdava zločine, a da su istorijski podaci u filmu tačni.

Prvi utisci publike u Srbiji koja je imala priliku da gleda pretpremijeru su da ovaj film rebrendira sliku našeg naroda u svetu, koja je poslednje tri decenije uglavnom bila negativna.

„Film je svetski, lep, urban i na objektivan način prikazuje Bosnu i Srbe. Nakon što sam odgledao film, osećam se ponosno i pun sam pozitivnih emocija“, poručio je jedan od gledalaca na pretpremijeri u Beogradu.

„Ovaj film predstavlja naš narod u svetu. On govori o vekovnoj borbi za slobodu Srba s ove strane Drine, generalno svih Srba gde god živeli. Malagurski tu priču predstavlja na jedan specifičan način, ne obraća se samo nama, da se malo poučimo, ali se obraća i svetskoj javnosti da malo nauči o nama“ istakao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Novosađani će biti u prilici da vide film 10. decembra u 20 sati u bioskopu Cineplexx Promenada.

Nedelju dana kasnije premijere su u Nišu (16.12. u 20 sati Cineplexx Stop Shop) i Kragujevcu (17.12, 20 sati, Cineplexx BIG)

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar