Film Kelti sa novom perspektivom na devedesete

SARAJEVO – „Kelti“ rediteljke Milice Tomović nudi svoju perspektivu filmskog sagledavanja traumatičnih i ratnih devedesetih godina u regionu, ocenila je danas koscenaristkinja Tanja Šljivar.

Na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala, gde će „Kelti“ biti večeras prikazani u takmičarskom programu, ona je rekla da ekipa filma, koji se dešava oko dečijeg rođendana u Beogradu 1993. godine, ima dvostruku perspektivu sagledavanja dešavanja u vreme ratova i sankcija.

„Mi, skoro čitava ekipa filma, bili smo tada deca i očekivali smo od naših roditelja da reaguju u toj užasnoj situaciji rata i raspada Jugoslavije. Nekako da daju odgovore i stvore sigurne zone za nas. Naravno, s godinama ni mi nismo savladali ništa. A u ovom slučaju odrasli ne rade puno bolje od dece“, rekla je Tanja Šljivar.

Rediteljka i koscenaristkinja Milica Tomović rekla je da je sa skromnim budžetom htela da napravi glumački ansambl film, koji će se dešavati jedan dan, u jednoj kući.

„Setila sam se osmog rođendana koji je bio trauma za mene. Bilo je užasno, ali ne ovoliko. Kao što biva s filmovima, moraš preterivati da bi ljudi hteli da vide, inače bilo bi dosadno“, rekla je Tomovićeva.

Upitana za upečatljive rekvizite iz devedesetih godina u filmu, među kojima su bili Step sokovi u prahu, ona je istakla da su „Kelti“ imali sjajnu scenografinju Mariju Mitrić, ali da je ipak ona našla kesice „u nekoj radnji u komšiluku“.

„Još ih ima. Imam ih punu torbu, neotvorenih“, rekla je rediteljka.

Od glumaca, Stefan Trifunović je rekao da se za potrebe uloge „stavio u perspektivu roditelja i us…ih devedesetih“, kad je imao devet godina,

Dubravka Kovjanić je naglasila „sjajan proces, probe, snimanje, prijateljstva“, dok je Milica Grujičić istakla kao najvažnije „zajednički duh i improvizacije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.