Film “Koncentriši se,baba” onlajn širom sveta od 18. januara

SARAJEVO – Filmsko ostvarenje “Koncentriši se, baba” scenariste i reditelja Pjera Žalice iz Sarajeva, od 18. januara biće dostupno za publiku širom sveta na onlajn OnDemand platformi kućnog bioskopa Meeting Point – Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Prošlogodišnji 26. Sarajevo Film Festival (2020) otvoren je upravo ovim filmom koji je tada imao svetsku premijeru, i kako je bio predstavljen virtuelno, u prva dva sata film je gledalo skoro 14.000 ljudi u 42 zemlje.

U koprodukciji Bosne i Hercegovine i Turske, film će od ponedeljka biti dostupan širom sveta, a sam najavni slogan glasi “Jedna porodica, dva testamenta, jedan rat”.

Ukratko, radnja je sledeća: u aprilu 1992. godine, brojna porodica, razbacana po celoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko stare majke koja je na samrti. Baba nije dobro, ali prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara se u sate, a zatim i dane. Počinju spletke, sukobi i prevare oko nasledstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i poslednjim uzdasima voljno učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme, a kada je prevara otkrivena, već je sve kasno.

U filmu koji je u Srbiji prikazan premijerno na Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu LIFFE, igraju Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Alma Prica, Admir Glamočak, a u ulozi babe je – Mira Banjac.

Reditelj Žalica je poznat po filmovima “Gori vatra” gde su igrali Bogdan Diklić i supruga režisera Jasna Žalica, i “Kod Amidže Idriza” sa na žalost nedavno pokojnim Mustafom Nadarevićem.

Filmske kritike novog filma kažu da “Film pršti živim, fizičkim interakcijama glumaca”, ili “Emocionalno uzbudljiva freska u kojoj se glumci nadmeću”, kao i “Najbolji i najzreliji film reditelja Pjera Žalice”.

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba do kraja meseca biće dostupni i filmovi “Mare” Andree Štake (u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Kosovu), “Pun mjesec” Nermina Hamzagića (u celom svetu) i “Otac” Srdana Golubovića (u BiH i Sloveniji).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.