U trendu

Film Malagurskog o Republici Srpskoj premijerno prikazan u Beogradu

BEOGRAD – Dokumentarni film reditelja Borisa Malagurskog „Republika Srpska: Borba za slobodu“ večeras je imao srpsku premijeru sa dve projekcije u bioskopu Sinepleks Ušće u Beogradu.

Film Malagurskog i scenariste Miloša Ninkovića nagrađen aplauzima u Beogradu donosi jednoipočasovnu priču o viševekovnoj borbi srpskog naroda da bude slobodan.

Malgurski je rekao Tanjugu da mu je izuzetno drago što je njegov film posle veoma turblentne zapadnoevropske turneje „konačno se vratio kući“.

Dokumentarac je stigao nakon nedavnih prikazivanje u Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Luksemburgu gde je nailazio na napade bošnjačkih i albanskih nevladinih organizacija i pojedinaca uz pozive da bude zabranjen.

Malagurski je ocenio da je dokumentarac „uzburkao region i Evropu, mnogi su napadali film iako ga nisu ni videli“.

„Publika će sada moći da sudi na osnovu činjenica, a ne na osnovu tvrdnji koje nemaju veze sa istinom“, naglasio je reditelj.

Prema njegovim rečima, važno je da se i ovim filmom srpski narod destigmatizuje u svetu, nakon „decenija obmana, neistina i ocrnjivanja od strane moćnih interesnih grupacija“.

Malagurski je naglasio da je važno da „uzvratimo udarac istinom i činjenicama i da predstavimo svetu pravu priču o nama“.

Film se bavi mnogo širom temom od same Republike Srpske, istorijom od Kulina Bana do savremenog doba, a ratovi devedesetih su samo jedan mali deo dokumentarca, istakao je Malagurski.

„Pokušavamo da upoznamo svetsku javnost sa kulturom tradicijom, lepim što srpski narod ima u sebi i velikim dostignućima kroz istoriju na koje treba da budemo ponosni“, rekao je sineasta.

Malagurski je dodao da treba da budemo „svesni negativnih strana koje svaki narod ima, ali da se ugledamo na pozitivno iz naše prošlosti kako bi to primenili u budućnosti“.

Od zanimljivih istorijskih priča do javnosti nepoznatih anegdota, film slikovito dočarava duh našeg naroda, njegov mentalitet, domaćinski odnos, hranu i muziku, kao i posebnosti različitih delova Republike Srpske, ali i celog regiona.

Film je snimljen uz blagoslov Patrijarha Porfirija i uključuje intervju sa čuvenim režiserom Emirom Kusturicom.

Kako je najavljeno, film će biti prikazan 10. decembra u Novom Sadu, 11. decembra u Mladenovcu, 12. decembra u Užicu, 13. decembra u Zvečanu i Pančevu, 14. decembra u Zrenjaninu, 15. decembra u Boljevcu, 16. decembra u Nišu i 17. decembra u Kragujevcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar