U trendu

Film „Neka vrsta bliskosti“ pobedio na festivalu na Rudniku

RUDNIK – Glavnu nagradu međunarodnog festivala Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik osvojio je film „Neka vrsta bliskosti“ reditelja Tobija Bula, saopštila je direkcija te manifestacije na planini Rudnik, koja je završena sinoć.

Festival u trajanju od tri dana održan je od 29. jula do 31. jula u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku.

Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autora, a trajanje je bilo ograničeno do 50 minuta.

U okviru takmičarskog programa, konkurisalo 18 filmova za nagrade, i to režisera iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije.

Nagradu „Zapis“ žiri je dodelio spomenutom ostvarenju „Neka vrsta bliskosti“ Tobija Bula, i u obrazloženju je naveo da nagradu dodeljuje „za dirljivu minijaturu koja fizičke prostore pretvara u metafizičke, nudeći slojeve značenja tihim, neopaženim prostorima, kao i za duhovitu ali sirovu kontemplaciju o nošenju sa gubitkom”.

Pobednik festivala je, uz nagradu „Zapis“, takođe dobio i vaučer za vikend u Etno kući Ostrvica, jednom od prijatelja festivala.

Stručni tročlani žiri koji čine istaknuti srpski regionalni dokumentaristi – Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević, dodelio je i posebna priznanja filmovima „Telurska drama“ Riara Rizaldija i „Fantastično“ Maije Blofild.

Žiri je zapisao da je film „Telurska drama“ osvojio priznanje zbog pronalaženja specifičnog filmskog sredstva koji spaja međusobno zavisne procese, istorije i subjektivnosti, kao i zbog jedinstvenog pristupa kolektivnom i ličnom, kojim se stvara fizičko iskustvo kolonizacije iz prošlosti i iz savremenog trenutka.

Film „Fantastično“ nagrađen je jer je „uspeo preko ličnih, apolitičnih svedočanstava ljudi o prvim gledalačkim iskustvima zapadnih filmova u Severnoj Koreji, da filmski suvereno izgradi sliku jednog zatvorenog, totalitarnog sveta”.

Pored takmičarskog filmskog programa, ovogodišnje izdanje festivala je ponudilo i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma „Atelje Varan“ u Beogradu.

Takođe, održan je i masterklas na temu „Sećanja, snovi i prostori“ autora Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala „Beldocs“ i reditelja filma „Rampart“.

U okviru pratećeg programa, održan je i muzički program prve dve festivalske večeri nakon projekcija.

U Klubu penzionera Rudnik nastupili su bend „Zauvar“ iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, i projekat „Lenhart Tapes“ iz Beograda.

Festival je organizovalo Udruženje Srpski Holywood, dok je glavni pokrovitelj bila Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.