U trendu

Film “Oaza” Ivana Ikića nagrađen na festivalu u Nemačkoj

KOTBUS – Domaći film “Oaza” Ivana Ikića osvojio je Nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje na 30. Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj, javili su producenti.

Žiri festivala u svom obrazloženju istakao je da “dirljivo glumačko izvođenje, ovo troje mladih štićenika, otkriva jedinstvene osobine njihovih likova i na živ način prikazuju kompleksnost adolescentskog života obeleženog nevinošću, ljubavlju, zavisti i željom”.

Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, štićenici iz domova za decu i mlade „Sremčica“ i „Srce u Jabuci“, zajedno su osvojili spomenutu nagradu, i u onlajn obraćanju, prilikom uručenja, mladi glumci su izjavili da ih je nagrada veoma obradovala jer je prepoznat njihov rad.

Ovu priliku su iskoristili da se zahvale festivalu, kao i filmskoj ekipi sa kojom su radili i sprijateljili se.

Za Marijanu, Tijanu i Valentina ovo je prvo pojavljivanje na filmu, a uloge su spremali u okviru procesa proba sa rediteljem Ikićem i ekipom filma „Oaza“, koji je trajao oko godinu i po dana.

Pored tog trija naturščika, u filmu „Oaza“, u ostalim ulogama pojavljuje se još barem 30 štićenika Doma „Sremčica“, a podršku su im pružile iskusne kolege – Goran Bogdan, Maruša Majer i Draginja Voganjac.
Izuzetan doprinos u realizaciji filma dao je i poznati Dom Sremčica.

Direktorka ove institucije, Marina Vidojević, ovim povodom je izjavila da je izuzetno srećna i ponosna na uspeh koji su korisnici ostvarili i istakla je da je učešće u ovom projektu doprinelo većoj vidljivosti osoba sa invaliditetom, što predstavlja dokaz da korisnici sa intelektualnim poteškoćama mogu biti ravnopravni učesnici u društvu.

„Oaza“ je neobična ljubavna priča smeštena u dom za mlade sa posebnim potrebama.

Oni pokušavaju, uprkos ograničenjima, da ostvare svoje želje koje u njima budi mladost i potreba za samostalnošću.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020 u okviru programa “Dani autora”, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film – “Europa Cinemas”.

Ostvarenje je nakon toga nagrađeno i na Zagreb Film Festivalu, festivalu “CinEdays” u Skoplju, čak i u dalekim prostranstvima – smotra “Pritajeni tigar, skriveni zmaj u Pinjau, Kina i na festivalu u El Guni, Egipat.

Prestižni filmski časopis „Variety film“ nazvao je ovo ostvarenje – “provokativno realističnim” i pohvalio poštovanje autora prema akterima, dok je „Screen“, pored autentičnosti filma, istakao njegovu senzitivnost.

Projekat „Oaza“ realizovan je u ko-produkciji Srbije (Sense Production), Slovenije (Tramal Films), Holandije (Keplerfilm), BIH (SČA/Pro.ba) i Francuske (Les Films d’Antoine), uz podršku nacionalnih filmskih centara, kao i fondova Evropske komisije i Saveta Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.