U trendu

Film snimljen u Srbiji u glavnoj selekciji Sandens festivala

BEOGRAD – Inostrani film koji je kompletno snimljen u Srbiji postao je deo glavne selekcije Filmskog festivala Sandens 2022, gde će se održati i svetska premijera 28. janara, kako je najavio zvanični distributer, Focus Features koji je deo Universal Pictures.

U pitanju je natprirodni horor triler „You Won’t Be Alone?“ reditelja i scenariste Gorana Stolevskog, australijskog reditelja rođenog u Makedoniji.

U filmu glume: Noomi Rapace, dobitnica nagrade BAFTA, rumunska glumica Anamaria Marinca, Alice Englert, Carloto Cotta, Felix Maritaud i Sara Klimoska, a glumačku postavu čine i srpski glumci: Dobrila Stojnić, Đorđe Mišina i Đorđe Živadinović Grgur, koje zastupa srpska agencija za talente, Slavic Artist Management, kao i Sofija Jeremić, Marija Opsenica, Mladen Vuković i mnogi drugi.

Producenti filma su Kristina Ceyton i Sam Jenninng, kao i producenti iz Srbije, Džonatan Ingliš i Nataša Ivić.

Više od 150 srpskih filmskih radnika bilo je deo snimanja ovog filma, uz vođstvo lokalne produkcije iz Srbije, Balkanic Media.

Deo srpske ekipe činili su: umetnička direktorka Jovana Mihajlović, set dekoraterka Mina Burić, kostimografkinja Slađana Perić-Santrač, menadžer lokacije Stefan Todorović i mnogi drugi.

Snimanje u Srbiji privuklo je produkciju filma zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz operativno vođenje Filmskog centra Srbije.

Film je uspešno izvršio povraćaj sredstava što je činilo važan deo finansiranja.

Ovaj natprirodni horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700m nadmorske visine na Staroj planini.

Pokrevenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive.

Svi stanovnici, zajedno sa predsednikom sela, Slavkom Kostadinovićem, pomagali su filmskoj ekipi svakog dana od ranog jutra. Stanovnici sela su dozvoljavali ekipi filma da koristi za snimanje njihove kuće, štale, livade i šume tako da je gostoprimstvo i toplina tih ljudi bila veoma značajna za rad na ovom filmu.

Džonatan Ingliš iz Balkanic Media je rekao da je produkcija razmotrila preko 100 sela u čitavoj Srbiji i na kraju smo se odlučili za Pokrevenik kao ključnu lokaciju filma.

„To je izuzetno i predivno mesto, sa mnoštvom očuvanih starih kuća i prelepom prirodom. Imali smo veliku sreću da sarađujemo sa predsednikom sela, gospodinom Kostadinovićem, kao i sa porodicama koje žive u Pokreveniku, a koji su pružili neverovatnu podršku za snimanje filma. Kako svaka produkcijska ekipa može uneti pometnju, naš cilj je bio da uvek imamo ekološki pristup i da film ostavi što je manje moguće svojih otisaka“ kazao je Ingliš

Ovaj međunarodni film je pokazao da postoje mnogobrojne mogućnosti u Srbiji za snimanje filmova i izvan Beograda, sa izuzetnim lokacijama poput Stare planine.

Ovo ostavrenje nije imao samo ekonomsku vrednost, već i ekološku, filantropsku i promotivnu za Staru planinu i Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar