U trendu

Film Srba iz SAD u takmičarskom delu festivala u Moskvi

BEOGRAD – Film „Sladoled“ (Ice cream) u čijoj realizaciji ključnu ulogu ima grupa Srba iz SAD, prikazan je u takmičarskoj konkurenciji na 44. Moskovskom medunarodnom filmskom festivalu, čiji će pobednik biti sutra proglašen.

Uz glavnog junaka tog kratkometražnog ostvarenja Igora Obradovića iz Čikaga u prepunoj sali na sinoćnoj projekciji bili su i predstavnici ambasade Srbije u Moskvi.

Obradović za Tanjug kaže da je, zahvaljujući festivalu, koji se završava u petak kada će biti proglašeni pobednici u svim kategorijama, ceo svet bio u Moskvi.
„Moskva je zahvaljujući filmu ovih nekoliko dana bila svet. ‘Sladoled’ je bio jedan od 18 kratkih filmova koji su ušli u konkurcenciju za nagradu. Samim tim što smo izabrani u takmičarski deo festivala je ogroman uspeh za sve naše srpske emigrante“, naveo je Obradović koji je sa filmom već učestvovao na festivalu u Palm Springsu, a posle Moskve ide u Nju Meksiko na Albukerki filmski i muzički festival.
Dodao je da obično moskovski festival dobije više od hiljadu prijava od kojih je za takmičarski deo izabrano samo 18.

„Konkurencija je veoma jaka, neverovatno kvalitetni filmovi stigli su iz celog sveta iz Meksika, Indije, Irana, Ekvadora, SAD, Srbije, Izraela, Kine, Švajcarske, Francuske, Šanije, Južne Koreje, Australije…“, rekao je Obradović.
Obradović je naglasio da ih posebno raduje što su svi ti značajni festivali od Kaliforije, preko Rusije do Novog Meksika, prilika da se kroz njihov debitantski film, čuje i srpski.

Radnja filma „Sladoled“ dešava se u Čikagu, a počinje kada Rade, novi imigrant iz Srbije, a koga Obradović glumi, krene da kupi sladoled u sredini u kojoj niko ne govori engleski i tako počinje niz dogodovština ili preciznije komedija apsurda.

Obradović, glumac Srpskog teatra iz Čikaga, podseća da je festival u Moskvi pokrenut 1935. godine, da su na njemu ucestvovali mnogi glumci i reditelji, od Federika Felinija, preko Sofije Loren, Ricarda Bartona, do Roberta de Nira, Meril Strip, Nikite Mihalkova i Emira Kusturice.
Uz Obradovića, važno mesto u filmu zauzimaju i Stiv (Svetozar) Spremo koji je scenarista i reditelj, Srđan Srdenovic, kao direktor fotografije i kamerman, kao i devojčica Anđelina Obradović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar