U trendu

Film „Strahinja Banović“ biće prikazan na Dunav film festu 23. avgusta

SMEDEREVO – Projekcija filma „Strahinja Banović“, dobitnika ovogodišnje nagrade „Kristalni globus“ na festivalu u Karlovim Varima, biće održana 23. avgusta u okviru petog izdanja „Dunav film festa“, najavili su organizatori.

Film reditelja Stefana Arsenijevića predstavlja modernu adaptaciju čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, koja je smeštena u kontekst izbegličke krize.

„Strahinja Banović“ je zvanično najuspešniji film festivala u Karlovim Varima, a veliki uspeh filma ogleda se u tome da je ovo prvi srpski film kome kome je dodeljena i nagrada za najboljeg glumca festivala, a ovo priznanje dobio je Ibrahim Koma za ulogu Strahinje, pored toga i direktorka fotografije Jelena Stanković nagrađena je Specijalnim priznanjem festivala.

Naime, radnja filma govori o junaku koji, nakon dolaska iz Afrike u Srbiju, uzima ime Strahinja, radi lakšeg uklapanja u sredinu.

Glavni rasplet filma nastupa onog trenutka kada se supružnici razilaze u željama o daljem mestu boravka, dok Strahinja želi da ostane u Srbija, njegova supruga izražava želju da nastavi ka zapadu u potrazi za boljim životom, a dodatani nemir u njihov život donosi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični junak Ali.

Ovogodšnji „Dunav film fest“ biće održan od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu – Smederevska tvrđava, Brod Pristan, Centar za kulturu Smederevo i Karađorđev dud, kao i onlajn na platformi MojOFF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar