U trendu

Film „Strahinja Banović“ nagrađen i u Beligiji

BEOGRAD – Nagrada za najbolji scenario na upravo završenom 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Monsu u Belgiji pripala je Stefanu Arsenijeviću, Bojanu Vuletiću i Nikoli Dikreju za film “Strahinja Banović”, saopštili su danas producenti.

Kako je navedeno, na ceremoniji zatvaranja festivala u Monsu nagradu je primio Dikrej, a predsednik žirija bio je reditelj Majkl Redford, poznat po filmovima “Il Postino” i “1984”.

„Ovo je prva filmska nagrada koju sam ikada dobio i jako mi znači. Izuzetno sam srećan što je delim sa Stefanom i Bojanom, sa kojima sam zaista uživao u radu i izgradio veliko prijateljstvo. Za nagradu su zaslužni i mnogobrojni migranti koji su podelili sa nama svoje životne priče. Na tom ukazanom poverenju smo im beskrajno zahvalni“, rekao je povodom prizanja Dikrej.

Prikazivanju filma „Strahinja Banović“ u Monsu bili su prisustvovali glumac Ibrahim Kom, producent Žil Šanijel i reditelj Arsenojević koji je istakao da je posebno srećan zbog nagrade jer to znači da je „uspeo scenaristički eksperiment spajanja dva naoko sasvim različita sveta, tradicionalnog srpskog i savremenog migrantskog“.

„Dodatno sam počastvovan što je predsednik žirija reditelj čije filmove veoma volim”, istakao je Arsenijević.

“Strahinja Banović” je moderna adaptacija čuvene srpske epske pesme, smeštena u savremeni kontekst migrantske krize, a imao je svetsku premijeru prošle godine na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Arsenijevićev film je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala poput onih u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima sveta.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar