U trendu

Film „Svedok jednog vremena“ najavljuje 6. „Dok ‘n’ Ritam“

BEOGRAD – Projekcijom dokumentarnog filma „Svedok jednog vremena“ u režiji Igora M. Toholja sinoć je u Domu kulture Studentski grad najavljeno otvaranje šestog izdanja međunarodnog festivala muzičkog dokumentarnog filma „Dok ‘n’ Ritam“.

Ovo ostvarenje, govori o 60. godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata, „Jugoslovenske Olimpije“, u kojoj je nastupala i jedna od najvećih muzičkih zvezda – Đorđe Marjanović, kome je ovaj film i posvećen.

Tokom šest decenija svog postojanja, Dvorana Doma sindikata bila je svedok mnogih važnih događaja u istoriji Beograda i bivše Jugoslavije – od Njuport džez festivala, preko izbora za mis Jugoslavije 1965. godine i „Beogradskog proleća“, koje svi i dalje rado pamte.

Pored toga, Dvorana je ugostila mnoga značajna imena u istoriji muzike, kako iz regiona, tako i iz celog sveta.

U Domu sindikata svoje koncerte su održali sami velikani svetske džez scene – Luj Armstrong, Ela Ficdžerald, Đuk Elington, Majls Dejvis i Dizi Gilespi.

Značajan je i tada jedan od poslednjih koncerata slavnog poljsko-američkog pijaniste Artura Rubinštajna.

Đorđe Marjanović, veliki miljenik beogradske publike, održao je tu svoj prvi solistički koncert.

Svojih nastupa u ovoj dvorani i dalje se rado prisećaju uticajni izvođači domaće muzičke scene, poput Merime Njegomir, Biljane Krstić i Lea Martina.

Ovogodišnji „Dok ‘n’ Ritam“ festival, koji će se održavati od sutra do 11. juna, odvija se pod parolom „ŠesTO čulo“ i posvećen je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala.

Misija manifestacije je afirmisanje muzičkog dokumentarnog filma, koji uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, kao i očuvanje muzike i njenih dokumenata.

Filmska ostvarenja na ovogodišnjem programu govore o prekretnicama, povratku korenima, gradovima kao bazama popularnog zvuka i žanrovima do sada nepoznatim široj javnosti.

Festival će biti zatvoren posebnim koncertom, gde će mladi muzičari izvoditi poznate pesme naših preminulih velikana sa jedinstvenom porukom očuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.