U trendu

Film „Toma“ je priča o jednom vremenu

SARAJEVO – Film „Toma“ Dragana Bjelogrlića večeras zatvara 27. Sarajevo film festival, a njegovi stvaraoci su istakli emotivni karakter koji nosi impresionistička biografija pevača i kompozitora narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991).

Na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala, reditelj Bjelogrlić je danas istakao da mu je drago što „Toma“ ima premijeru na „ovako velikom i ozbiljnom festivalu“.

„Već dok govorim budi se emocija koja me držala sve vreme dok smo radili film. Često smo imali prilike da pustimo suzu dok smo snimali. Imam užasno velike emocije kada je u pitanju ova priča“, priznao je Bjelogrlić novinarima.

Sa svojim koscenaristima Nikolom Pejakovićem, Zoranom Lisincem i Majom Todorović, Bjelogrlić je tretirao Zdravkovića „pre svega kao dramski lik“, u pokušaju da preko njega „ispričaju priču o jednom vremenu“.

Prema njegovim rečima, replike u filmu su „uglavnom fikcija“, a u pripremi se najviše razgovaralo sa Novicom Zdravkovićem (1947-2021) o intimnim i drugim informacijama o životu njegovog brata, od kojih su neke poslužile samo kao inspiracija, a neke su preslikane u filmu.

Film kao „impresionistički portret“ prati uspone i padove u životu boemskog pevača i kompozitora narodne muzike Zdravkovića (1938-1991), poznatog po pesmama „Dotak’o sam dno života“, „Dva smo sveta različita“, „Ljiljana, „Tužno leto“ i drugih.

„U regionu nismo imali ili jako retko biografske filmove. Bilo mi je zanimljivo da se bavim vremenom koje pamtim, o nekim ljudima koje sam poznavao. Sada se to tretira kao epoha, ne zato što je bilo davno, već zbog svesti da ono što je tada bilo više se nikad neće ponoviti“, ocenio je reditelj.

Bjelogrlić je rekao da ga je posebno zanimao odnos Zdravkovića i pevačice narodne muzike Silvane Armenulić (1939-1976), a od Novice je čuo da je „Toma ceo život bio zaljubljen u Silvanu, a nikad nisu imali ništa“.

Dok je za ulogu Armenulić prvi i jedini izbor bila Tamara Dragićević – koja je istakla da su tokom snimanja u filmskoj ekipi bili „svi puni emocija“, dok je za nju Silvana „značajna i važna uloga“ – Bjelogrlić je dugo kastinzima tragao za glumca koji će uspešno odigrati Tomu.

Bjelogrlić je na kraju izabrao Milana Marića, koji na Tomu „ne liči i ne zna da peva“, ali je među najboljim mladim glumcima u Srbiji.

„Kada sam prvi put dobio scenario, a film pokriva 35 godina života Tome, do smrti na VMA, shvatio sam da treba da odigram nečiji život, i to čoveka o kome postoje, legende, priče i ideje kako je živeo“, rekao je Marić.

„Tomu“ su producirale Bjelogrlićeva kuća Kobra film i Minakord kompozitora muzike za ovo ostvarenje Željka Joksimovića, koji je ocenio da je to emotivni film o Zdravkoviću kog posle prvog gledanja treba „povremeno iščitavati kao dela (Ive) Andrića i (Meše) Selimovića“.

Joksimović je rekao da je na predlog Bjelogrlića za film napisao pesmu koju Toma i Armenulić „nikad nisu otpevali, a zvuči staro, a da je nova i da je hit“, što je učinio na stihove Predraga Živkovića Tozovca (1936-2021).

„Nisam imao tekst, ali sam imao refren. Razmišljao sam ko bi mogao da napiše tekst i na kraju mi je pao na pamet Tozovac. Pozvao sam ga i mi smo je telefonom završili za sat vremena. Toza je svojevremno pisao i za Silvanu. To je lep omaž, a pesma će zaista ostati“, ocenio je Joksimović.

Nakon večerašnjeg zatvaranja Sarajevo film festivala, „Toma“ će 21. avgusta otvoriti festival Filmski susreti u Nišu, a beogradska premijera je predviđena za septembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.