U trendu

Filmovi sa svetskih festivala u programu Green festa

BEOGRAD – Veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, manifestacija „Bazar bez otpada“ na kome će se predstaviti domaći „zeleni preduzetnici“, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta, naći će se u programu Međunarodnog festivala zelene kulture Green fest koji se od 15. do 18. oktobra održava u Domu omladine Beograda.

Festival će svečano biti otvoren projekcijom dugometražnog filma „Veliki zeleni zid“ u Domu omladine Beograda koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirejesa.

Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih zemalja da zasade pojas od 8.000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara.

Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih muzičkih zvezda i aktivistkinje Ine Mođe i isprepletana je razgovorima i muzikom koju ona pravi s muzičarima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa.
Pre toga, 15. oktobra, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa „Priroda u pozitivu“.
Film „Postanje 2.0“ biće prikazan 16. oktobra.

Nosilac nominacije za nagradu Oskar, reditelj Kristijan Frej, donosi priču koja bi lako mogla da bude svrstana u kategoriju naučne fantastike, da nije istinita.

U svetu još uvek postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog „Parka iz doba Jure“.

Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada.

Nakon toga, sledi film „Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane“.

Izvršni producent i protagonista koji gledaoce vodi kroz priču, jedan je od najpoznatijih kuvara na planeti – Entoni Borden, čiji je ovo poslednji film.

U saradnji s kolegama, najboljim svetskim kuvarima, pokazuje kako hrana, koja se smatra za otpad, može da se transformiše u neverovatna jela.

Zbog izuzetnog interesovanja publike, u četvrtak, 17. oktobra, od 18 časova na programu je film koji je premijerno prikazan prošle godine – „Zelena laž“.

Film prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita.

Reditelj Verner Bote vodi gledaoce u svet korporativnih obmana, lažnih sertifikata, uništavanja prirode i života ljudi, u cilju daljeg umnožavanja kapitala.

Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga – Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste – film „Rino dolari“.

Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo preko dve godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca.
Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film „Kako pojesti Uskršnje ostrvo“, ispričan kao priča reditelja svom novorođenom sinu o istoriji svog naroda koji je sagradio preko 900 skulptura glava, izazovima s kojima se ostrvo suočava zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine.

Ovaj film je gotovo recept za napredak u kompleksnoj borbi za balansiranje rasta i održivosti s kojom se suočavaju lokalne zajednice širom sveta.

Festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija „More senki“, u petak, 18. oktobra, u 20 časova.

Film vodi gledaoce u svet organizovanog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju retke vrste ribe – totoabe, koja se meri milionima.

Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i muzicim ne čudi da je film osvojio prestižnu nagradu publike svetski poznatog Sandens festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.
Svakog dana festivala, u 12 časova, na programu je film „2040“ koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu.

Ovo je priča o nadi, koja posmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića.

Film je pozitivna vizija o tome „kako može biti“, umesto distopijske budućnosti koja se često predstavlja.

Pored dugometražnih filmova, „Green Fest“ je poznati i po filmovima kratkog i srednjeg metra koji će biti prikazivani u sali Klub Doma omladine Beograda.

Ukupno 44 filma iz pet kategorija bori se za nagrade festivala, od ukupno 1.486 koliko se prijavilo na ovogodišnji konkurs.

Ovi filmovi obrađuju veliki broj tema i predstavljaju posebno zanimljiv program za sve filmske sladokusce.

Ulaz na filmove programa kratkog i srednjeg metra besplatan je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.