U trendu

Filmovi „Ti imaš noć“ i „Teret“ trijumfovali na FAF-u

BEOGRAD – Nagrada „Aleksandar Saša Petrović“ za najbolji film pripala je ostvarenjima „Ti imaš noć“ Ivana Salatića i „Teret“ Ognjena Glavonića, dok priznanje za najboljeg reditelja odlazi u ruke Sergeja Dvorcevoja za film „Ajka“, epilog je Festivala autorskog filma koji je sinoć zatvoren u beogradskoj Kombank dvorani.

Salatić i Glavonić dobiće i po 5.000 evra.

Odluku o glavnim nagradama na festivalu doneo je žiri u sastavu Filip Grandrije, Manfred Šmit i Ivan Ikić.

Nagrada profesora Vlade Petrića koju Savet FAF-a dodeljuje za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića, u vrednosti od 2.000 američkih dolara, odlazi filmu „Knjiga slika“ u režiji Žan Lik Godara.

Povelja „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad dodeljena je Ivanu Markoviću za film „Ti imaš noć“, dok je priznanje za najbolji film u okviru programa „Bande“ pripalo ostvarenju „Ljudi s jezera“ u režiji Gensa di Laka.

Tamara Drakulić i Ivan Velisavljević činili su žiri u programu „Hrabri Balkan“ i oni su odlučili da dodele dve nagrade.

Specijalnim priznanjem za film „Intervju“ nagrađen je reditelj Nermin Hamzagić, dok je priznanjem za najbolje ostvarenje u okviru selekcije „Hrabri Balkan“ nagrađen film „Titanijum“ rediteljke Gekče Erdem.

FAF je zatvorio rumunski reditelj Kristijan Puju koji je za vreme trajanja festivala održao master klas u Jugoslovenskoj kinoteci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.