U trendu

Filmski festival „Španski metar“ otvoren sinoć u Beogradu

BEOGRAD – Filmski festival „Španski metar“ svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci povodom obeležavanja stotog rođendana jednog od najznačajnijih španskih reditelja, Luisa Garsije Berlange, saopšteno je iz Instituta Servantes u Beogradu.

Projekcijom kultnog španskog filma „Dželat“ zvanično je započet program -„Berlanga puni 100?“, koji je i prvi od tri filmska programa.

„U 2020. godini, tokom perioda ograničenog kretanja i obustavljanja svih aktivnosti uživo, Institut Servantes pribegavao je različitim onlajn metodama kako bi špansku kinematografiju približio svojim korisnicima“, izjavio je na otvaranju festivala direktor Instituta Servantes u Beogradu, Đozep Marija de Sagara Anhel.

Ambasador Španije u Srbiji, Raul Bartolome Molina izjavio je da je Luis Garsija Berlanga jedan od najpopularnijih stvaralaca u Španiji, ali da njegova ličnost nije tako dobro poznata van te zemlje, zbog čega su se Ambasada i Insitut Servantes pridružili proslavi stogodišnjice rođenja čuvenog reditelja, koja se organizuje širom sveta.

„Zajedno sa Huanom Antoniom Bardemom bio je veliki inovator španske kinematografije nakon Građanskog rata, koji se fokusirao na komediju sledeći tipično špansku humorističku tradiciju, ali koji je takođe bio vrlo direktno inspirisan italijanskim neorealizmom“, kazao je ambasador.

U nastavku programa, posetioce će danas očekivati Berlangini filmovi „Raketa iz Kalabuća“ i „Junica“, dok će u subotu biti prikazani i „Dobro došli, gospodine Maršal“ i „Siromah na večeri“.

Ciklus će u nedelju zatvoriti dodatna projekcija „Dželata“, kao i ostvarenje „Nacionalna baština“.

Ulaznice za ove filmove, po ceni od 200 dinara, već su u prodaji na blagajni Jugoslovenske kinoteke.

Nakon programa „Berlanga puni 100“, publiku će od 26. do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograd i Domu omladine Beograda očekivati još dva ciklusa- „Savremeni film“ i „Vetrovi Afrike. Treći koren“.

Deo odabranih filmova biće potom prikazan u Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa „Španski metar putuje“.

Pored toga, kao prateći deo programa, zaljubljenike u film očekuje velika izložba „MAD about Hollywood“, koja je kroz dva dela otvorena u prostorijama Jugoslovenske kinoteke i galeriji Instituta Servantes.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar