U trendu

Filmski festival u Kragujevcu od 9. do 12. decembra

KRAGUJEVAC – Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF) biće održan u Kragujevcu od 9. do 12. decembra, najavili su danas organizatori.

Tokom četiri dana posetioci će moći da gledaju debitantske filmove, aktivno učestvuju u programu i saznaju mnogo zanimljivih stvari iz sveta filma.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.
Na VI izdanju ŠIFF-a će biti dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Mihailu Iliću, koji je jedan od začetnika srpske škole montaže i autor knjige „Serbian Cutting“.

Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije.
Prateći program obuhvatiće master claš montaže, izložbu „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1945-1970. i radionicu za najmlađe „Nacrtaj svoj film“.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“.

Šesti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Gete institut, Ambasada Kraljevine Danske, KZM Kragujevac, Big Fashion, MIND Group.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.