Filmski maraton Pavla Levija sutra u Dvorani kulturnog centra Beograd

BEOGRAD – Filmski maraton u izboru Pavla Levija biće održan sutra u Dvorani kulturnog centra Beograd gde će na kraju programa biti upriličena i svečana dodela nagrade “Nebojša Popović” istaknutom filmskom radniku Radoslavu Zelenoviću.

Filmski publicista, kritičar, teoretičar Pavle Levi koji živi i radi u Americi, posebno za ovu priliku će biti u Beogradu, a upravo je on laureat nagrade „Nebojša Popović“ za 2021. godinu, koju nije primio lično, jer je ipak ostao u svom domu u SAD usled pandemije korona virusa, ali se zahvalio online, preko video bima.

Dvorana Kulturnog centra prirediće filmski maraton sa Levijevim izborom filmova i program će krenuti od 13 sati sa dramom „Košnica“ (2022) u koprodukciji više zemalja: Kosovo, Švajcarska, Albanija, Severna Makedonija.

Režiju „Košnice“ potpisuje Blerta Bašoli, a radnja je sledeća: zaglavljena u patrijarhalnoj porodici, sa teško pokretnim svekrom kao glavom kuće, junakinjja Farije se suprotstavlja patrijarhalnosti koja je okružuje i uzima svoj i život svoje dece u sopstvene ruke.

Selektor programa Pavle Levi, dobitnik nagrade „Nebojša Popović“ za 2021. godinu, odabrao je od 15.00h jednočasovni dokumentarni film „Domovine“ (Srbija, 2020) u režiji Jelene Maksimović, u kome učestvuju – Jelena Angelovski, Trifonas Siapalinis.

Devojčica rođena u bivšoj Jugoslaviji vraća se u planinsko selo iz kojeg je baka izbegla tokom Grčkog građanskog rata, i to mesto je sada postalo moderno skijalište i više ne odgovara njenim porodičnim uspomenama, ukratko je suština “Domovine”.

Od 16.30h program „Povratak razumu“ donosi izbor eksperimentalnih filmova – „At Land“ (Deren, 1944), „Ćumlum“ (Ron Rice, 1964), „Erna“ (Erna Banovac, 1963), „Pravac“(Tom Gotovac, 1964), „DM: Zelena kutija“ (Vukica Đilas, 1990), „Prešion“ (Ljubomir Simunic, ‘70-75), „Poslednji tango u Parizu“ (Miodrag Milošević, 1983) i “Diploteratology” (Owen Land, 1967).

Kratka forma “Pejzaži u kadru” će se prikazivati od 18.30h – “Najveći dan” (Tatjana Ivančić, 1979),

“Palio sam noge” (Srđan Vuletić, 1993), “Snimak pejzaža bez predistorije” (Doplgenger – Isidora Ilić i Boško Prostran, 2020), “Uvozne vrane” (Goran Dević, 2004) i “Crvene sume” (Nika Autor, 2022).

Od 20 sati je planirano spomenuto svečano uručenje nagrade “Nebojša PopoviĆ” za 2022. godinu – Radoslavu Zelenoviću, dugogodišnjem upravniku Jugoslovenske kinoteke.

Nakon toga će od 21 sat uslediti čuveni dokumentarno – igrani projekat “Marble Aš” (SRJ, 1995) Želimira Žilnika, u kome nastupaju – Vjeran Miladinović Merlinka, Nenad Racković, Nenad Milenković, Miljan Vojnović, Lidija Stevanović, Suzana Zlatanović (Luna Lu).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.