U trendu

Filmu „Ajvar“ Gran pri festivala u Sopotu

SOPOT – Filmski festival u Sopotu završen je u subotu uveče proglašenjem Gran prija za film „Ajvar“ i nagrada za najbolju režiju Srdanu Goluboviću za „Oca“, za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković, a mušku Filipu Đuriću.

Žiri takmičarskog programa 49. „Sofesta“ , scenarista Jovan Marković, reditelj Boban Skerlić i producent Milan Nikodijević, nagradio je „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rosi „za melodramski intoniranu priču, van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi“.

Na svečanosti u Centru za kulturu Sopota pročitan je govor Golubovića koji je istakao da je kao dete dolazio na „Sofest“, koji posebno ceni zato što je „nastao na ideji i tradiciji antifašizma“.

„Danas je festival izuzetno važan, ne samo za sredinu u kojoj se dešava, već za celokupnu domaću filmsku scenu. Izuzetno sam počastvovan nagradom za režiju na vašem festivalu“, poručio je Golubović.

Reditelj filma „Moj jutarnji smeh“ Marko Đorđević primio je nagradu „Bata Živojinović“ u ime Đurića, dok je Stamenković primila „Miru Stupicu“ za ulogu u filmu ”Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović.

„Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to statua slobode, želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala!“, rekla je Stamenković.

Primajući nagradu žirija publike za film „Realna priča“ reditelj Gordan Kičića je rekao da filmski radnici prave filmove za sebe sa potrebom da ispričaju neke njima značajne priče, „ali i sa potrebom i intencijom da se to publici dopadne“.

„Sofest“ je održan 49. put pod sloganom „U predvorju jubileja“, u organizaciji Centra za kulturu Sopota i Centra beogradskih festivala.

Kako je najavljeno, u Domu omladine Beograda u okviru programa „Sofest plus“ publika će sutra (16.00-22.00) moći besplatno da pogleda nagrađene filmove „Prolećna pesma“, „Moj jutarnji smeh“, „Ajvar“ i „Otac“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.