U trendu

Fondacija „Dositej 1925“ aukcijom u „Vuku“ počela rad

BEOGRAD: 3. oktobra (Tanjug) – Prodajom 33 umetnička dela na humanitarnoj aukciji slika u Teatru Vuk u Beogradu, Fondacija “Dositej 1925”, u prisustvu princeze Jelisavete Karađorđević, osnivača fondacije, umetnika, kolekcionara i poštovalaca umetnosti, otpočela je svoj humanitarni rad, saopštili su organizatori.

Prikupljena sredstva biće usmerena u projekte svratišta i projekte fondacije čiji su ciljevi u skladu sa prosvetiteljstvom i humanističkim vrednostima velikog Dositeja Obradovića.

Svoja umetnička dela doniralo je 40 umetnika i tako uzelo učešće u ovoj humanitarnoj aukciji. Izloženi i prodati radovi izvedeni su u različitim tehnikama i stilovima, od realizma do apstraknog slikarstva, a ono što ih sve povezuje jeste zajednička misija da pomognu razvoju boljeg obrazovanja i kritičkog mišljenja kod dece i mladih.

„Osnovni ciljevi Fondacije ‘Dositej 1925’ su unapređenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, povezivanje prosvetnih radnika i učenika na međunarodnom planu, podsticanje dece i mladih da učestvuju u dodatnim obrazovnim programima, razvoj kritičkog mišljenja, kao i podsticanje na naučni i umetnički rad“ , istakao je Bora Đorđević i zahvalio se umetnicima koji su donirali svoja dela.

Jedan od kupaca umetničnog dela, Milan Marković, ukazao je na važnost organizacije ovakvih događaja.

„Naša dužnost je da pomognemo našoj deci i omogućimo im bolje uslove za obrazovanje, razvoj i kvalitetan život. To je posebno bitno u današnjem trenutku, kada se svet ubrzano menja i kada od toga zavisi budućnost naše nacije. Iz tog razloga značaj ovog dešavanja prevazilazi humanost, te ima i patriotsku dimenziju. Pozivam sve ljude dobre volje da se pridruže ovakvim i sličnim akcijama koje doprinose da stvorimo bolje društvo i zadržimo naredna pokoljenja na ovom divnom mestu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar