U trendu

Francuska se oprostila od legendarnog Žan-Pol Belmonda

PARIZ – Francuska se u četvrtak oprostila od Žan-Pol Belmonda, uz poruku da će harizmatični glumac i legenda francuskog filmskog Novog talasa živeti večno na filmskim platnima.

Državnu, svečanu ceremoniju u Domu invalida u Parizu predvodio je predsednik Francuske Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Francuzima od milja poznat kao Bebel, Belmondo je dugo bio jedan od najpopularnijih glumaca u Francuskoj.

„On je bio prijatelj o kome su svi sanjali“, rekao je Makron u govoru i dodao „Zbogom Bebel“.

Njegov unuk Viktor Belmondo rekao je da je siguran da gde god da se glumac sada nalazi, da se sigurno smeje, kao i uvek.

Odavanju pošte prisustvovala je Belmondova porodica, ministri, poznate ličnosti, kao i njegovi obožavaoci.

Belmondo, koji se, između ostalog, proslavio ulogom „Do poslednjeg daha“ reditelja Žan-Lik Godara iz 1960. godine, umro je u nedelju u 88. godini.

Belmondova karijera trajala je pola veka, pojavljivao se u više od 80 filmova i radio sa raznim velikim francuskim rediteljima.

Zbog načina na koji je igrao, kritičari su ga prozvali francuskim Džejmsom Dinom.

Harizmatični glumac kasnije je tokom karijere napustio industriju umetničkih filmova i postao visoko pozicioniran u komercijalnim filmovima u Francuskoj, a najviše se pojavljivao u komedijama i akcionim filmovima.

Filmski debi ostvario je ulogom u filmu „On Foot, On Horse and On Wheels“ 1957. godine, ali je scena u kojoj se on pojavio bila isečena iz filma, da bi potom imao ulogu u filmu „A Dog, a Mouse, and a Sputnik“ (1958).

Prvu glavnu ulogu dobio je 1958. godine u filmu „Les Copains du dimanće“, a u istom periodu je ostvario značajan uspeh i u filmu „Oscar“ (1958).

Njegova uloga u filmu „Do poslednjeg daha“ Žan-Lik Godara donela mu je priznanje kao jednom od najznačajnijih glumaca francuskog „novog talasa“ na globalnom nivou.

Privatna sahrana Belmonda planirana je u petak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.