U trendu

Francuska vraća Senegalu i Beninu blago oteto u 19. veku

PARIZ – Francuski parlament odobrio je danas vraćanje istorijski vrednih predmeta Beninu i Senegalu kao znak dobre volje i nastojanja da se „okrene stranica“ krađe kulturnog blaga u vreme kolonijalizma.

Beninu će se vratiti statue, a Senegalu sablja, potvrdila je narodna skupština gotovo jednoglasno, pri čemu je 48 poslanika glasalo za, niko nije bio protiv, a dva su bila uzdržana. Senat, u kojem desnica ima većinu, nije dao svoj pristanak.

„Vraćanje artefakata znak je spremnosti na obnovu i učvršćenje saradnje Francuske i afričkog kontinenta na kulturnom polju, kao što je najavio predsednik Emanuel Makron 2017. u Ouagadougouu“, rekla je ministarka kulture Roselin Bašale.

Beninu će biti vraćeno 26 predmeta koji pripadaju „Behanzinovu blagu“ otetom 1892. iz palate Abomej koji su danas u muzeju u Parizu, prenosi Index.hr.
Senegal treba da dobije nazad sablju i korice koji su navodno pripadali El Hađu Omaru Talu, slavnom zapadnoafričkom vojnom i verskom vođi koji je živeo u 19. veku. Sablja koju čuva Vojni muzej u Parizu izložena je u Dakaru u okviru dugotrajne pozajmice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.