U trendu

Francusko-srpski filmski susreti od 1. do 3. novembra u Beogradu

BEOGRAD – U okviru predstojećeg Festivala autorskog filma (26. novembar – 3. decembar 2021.) održaće se, od 1. do 3. decembra, Francusko-srpski filmski susreti, u organizaciji Francuskog instituta, MegaCom Filma, Filmskog centra Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID.
Susreti će krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz niz aktivnosti posvećenih Sedmoj umetnosti.

Uprkos otežanim okolnostima, usled sanitarne krize, Francuski institut i partneri i ove godine će posvećeno raditi na produbljivanju francusko-srpske filmske saradnje, kroz teme namenjene studentima i mladim stručnjacima, razmenu dobrih praksi i aktivnosti čiji je cilj jačanje filmskih kapaciteta ove dve zemlje.

Beograd će ugostiti francuske filmske stručnjake koji će razmeniti iskustva sa svojim srpskim kolegama o održivim praksama tokom snimanja, dok će predstavnici Mladih ambasadora, Mreže kinoprikazivača Srbije, bioskopa LUX i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID održati radionicu na temu razvoja mlade publike.
Poznati francuski inženjer zvuka Bruno Tarijer srpskoj publici će govoriti o svojoj saradnji za eminentnim rediteljima (Beson, Farhadi, Kusturica, Golubović i drugi) dok će Žan-Noel Kristijani, direktor Ateljea Varan, podeliti svoje viđenje dokumentarnog filma. Francusko-srpski susreti takođe će biti prilika da se srpskim filmskim stručnjacima predstave škola i centar savremene umetnosti Le Fresnoy, fondovi Aide aux cinmas du monde i La Fabrique Cinma, te rezultati radionice posvećene francusko-srpskim koprodukcijama, nedavno održane u Parizu.

Svi paneli će, osim u Kombank dvorani, moći da se prate i putem Zoom linkova.

Pored toga, u okviru Festivala autorskog filma biće prikazano 27 francuskih filmova, među kojima su „Leto na Korzici“, režisera Paskala Tanjatija i „Soy Libre“, režiserke Lor Portje, po izboru ACID-a.

Osim u Beogradu, „Soy Libre“ će biti na programu i u Novom Sadu 29.novembra i dan kasnije u Gornjem Milanovcu. Film „Leto na Korzici“ biće prikazan u Nišu 29. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar