U trendu

Gabrijel Felc za Tanjug: Danas slavimo Betovenovu muziku

NOVI SAD – Dugo očekivani muzički spektakl „Betoven maraton“ počeo je danas u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu izvođenjem 1. i 2. Betovenove simfonije Dortmuntske Filharmonije, a dirigent Gabrijel Felc za Tanjug kaže da se u Novom Sadu danas slavi Betovenova muzika.

Beogradska i Dortmundska filharmonija izvešće svih devet simfonija u jednom danu sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, i to od 10 sati ujutro do 10 sati uveče.

Felc za Tanjug ističe da je današnji muzički eksperiment u Novom Sadu veoma zahtevan za muzičare.

„Čestitam muzičarima Dortmuntske filharmonije na izuzetnom izvođenju 1. i 2. Betovenove simfonije. Danas je najvažnije da slavimo Betovenovu muziku. Betoven je bio muzički genije i filozof i njegova muzika je centar današnjeg projekta. Zato se trudimo da svaku od simfonija danas odsviramo sa najviše žara“, kazao je Felc.

Publika će do kraja dana čuti još šest Betovenovih simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a čuvenu Devetu i „Odu radosti“ izvešće više od 200 izvođača na besplatnom koncertu na Petrovaradinu, kao glavni projekat programskog luka Tvrđave mira, Evropske prestonice kulture.

Milana Milovanov iz Fondacije Novi Sad prestonice kulture za Tanjug kaže da publiku u Novom Sadu očekuje pravi spektakl večeras.

„Apelujemo na sve poštovaoce klasične muzike da dođu ranije večeras na Petrovaradin. Nema sumnje da je današnji ‘Betoven maraton’ produkcijski najzahtevniji projekat u okviru godine kada Novi Sad nosi titulu Evropska prestonica kulture“, kazala je Milovanov.

Nakon fantastičnog uspeha ovog poduhvata Dortmundu, 19. juna, „Betoven maraton “ je dokazao ne samo da je događaj godine u svetu klasične muzike, već i da menja standarde izvođačkog i slušalačkog iskustva.

Pored toga što je podvig za muzičare i Gabrijela Felca, koji sve simfonije diriguje napamet, posebna kondicija se zahteva i od slušalaca u jedinstvenoj prilici da u istom danu vidi i čuje celokupan razvoj genijalnog uma Ludiga van Betovena.

Od prve koja traje oko 30 minuta, do 70 minuta muzike u poslednjoj, orkestar kroz devet simfonija i vizuelno raste.

Tako se od početnih pedesetak muzičara, kulminira do zvučne eksplozije od 200 izvođača među kojima su horisti Slovačke filharmonije i vrsni solisti Ana Maleša-Kutni, sopran, Mihaela Zelinger, mecosopran, Jang vo Kim, tenor i Robert Bork, bas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.