U trendu

Gajović u Kini u okviru saradnje u oblasti informisanja

PEKING – Predstavnici Ministarstva informisanja Srbije i Kine danas su se u Pekingu složili da razlike u načinu rada postoje, ali i da ima puno bliskih otvorenih pitanja na koje se zajednički odgovori mogu očekivati u skorijoj budućnosti.

Državni sekretar Ministarstva kulture informisanja Aleksandar Gajović i Guo Veimin, zamenik šefa Državnog saveta za informisanje razgovarali su o unapređenju saradnje, posebno u delu koji se odnosi na mlade, nove platforme i tehnologiju i veštačku inteligenciju koja je sve prisutnija u medijima.

Guo je detaljno upoznao srpsku delegaciju s načinom funkcionisanja ove institucije.

Inače, delegacija Ministarstva kulture i informisanja je u sedmodnevnoj poseti Kini, koja je započela susretom sa predstavnicima Kineske medijske grupe (CMG) koja objedinjuje kinesku centralnu televiziju ČTV, Kineski nacionalni radio (CNR) i Kineski međunarodni radio (CRI).

Delegacija Ministarstva je imala prilike da se upozna sa radom najvećih kineskih medijskih kuća, kao i da se direktno informiše o poteškoćama koje su prisutne u ovoj oblasti. Dragocena iskustva sa obe strane doprinela su kvalitetu susreta i međusobnog direktnog razgovora, što bi trebalo da ima pozitivne posledice u budućnosti.

Ovo je prva poseta srpske delegacije u okviru memoranduma o saradnji, a koji je potpisan nakon posete kineskih kolega Srbiji u oktobru prošle godine, kada je i dogovoreno da što pre usledi uzvratna poseta kako bi dijalog bio uspešno nastavljen.

Članovi delegacije Ministarstva kulture i informisanja postigli su dogovor sa Liu Sjaolungom, izvršnim direktorom Kineske medijske grupe, o emitovanju sadržaja u 4K formatu na javnom medijskom servisu RTS, dok je na RTV-u planirana razmena materijala o temama nacionalnih manjina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.