U trendu

Galerija Bel Art izlaže na sajmu umetnosti u Budimpešti

BUDIMPEŠTA – Galerija Bel Art izlaže na međunarodnom sajmu umetnosti Art Market Budapest koji se održava od 4. do 9. oktobra 2022, u Balna centru u Budimpešti, najavili su organizatori.

Na sajmu će predstaviti četiri umetnice Anu Vrtačnik, Andreu Ivanović Jakšić, Emiliju Radojičić i Bosiljku Zirojević Lečić.

U građenju slike sve četiri umetnice koriste neslikarske materijale.

U ovim nekonvencionalnim slikama, odnosno slikama-objektima, uz pomoć različitih mekih tekstilnih materijala, vune i papira, umetnice se poigravaju sa našim poimanjem materijala i njegove manifestacije u umetničkom delu.

Svi radovi su taktilni, sami materijali ali i forme pozivaju na dodir i omogućavaju posmatraču direktan susret sa umetničkim delom.

Izložba se priređuje u okviru ambicioznog projekta kulturne diplomatije pod nazivom Most Srbija na kojoj će se predstaviti osam umetničkih galerija iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca: Bel Art, X VITAMIN, ŠTAB, Rima, Novembar, B2, Monolog i Sanjaj, predstavljajući selekciju modernog i savremenog stvaralaštva.

Pored galerija biće predstavljen rad muzeja savremene umetnosti u Srbiji (MSUB, MSUV i Terra muzej), izložba pod nazivom Svet Mire Brtke u prostoru muzeja Q Contemporary, Collecting Serbia: kolekcija kao javni hobi izbor iz privatne umetničke kolekcije Nenada M. Kostića u Studiu Gabor M. Szoke, izložba Umetnost bez granice umetnika iz Vojvodine koji stvaraju i žive u Mađarskoj Szombathy Bálint, Balint Istvan, Katalin Ladik, dr Béla Máriás, Andras Siflis i Milorad Krstić u Magyar Muhely galeriji. Relevantnosti srpske savremene umetnosti u internacionalnom kontekstu biće tema konferencije Inside Art o čemu će razgovarati domaći i strani stručnjaci.

U poslednjih desetak godina osnovano je više sajmova.

Sajam u Budimpešti predstavlja jedan od rastućih u smislu strategije i koncepcije samog događaja.

Za naše galerije značajno je to što je teritorijalno i delimično tematski orjentisan na region Centralne Evrope i Balkana, te samim tim otvara mogućnosti za kompleksnijim saradnjama među umetnicima i galeristima, te okuplja kolekcionare koji su zainteresovani za umetnost sa ovih prostora.

Prisustvo više galerija sa jasno profilisanim programskim koncepcijama na sajmu umetnosti u Budimpešti svedoči o zrelosti galerijske scene u Srbiji i omogućava ozbiljnije interesovanje kolekcionara za naše umetnike i našu kulturu te smešta ne samo individualne umetničke projekte već i čitavu zemlju na svetsku mapu savremene umetnosti danas. (Vesna Latinović)

Ovo značajno i sveobuhvatno predstavljanje srpske savremene umetničke scene pokrenula je Asocijacija umentičkih galerija Srbije AUGS na inicijativu galerije Bel Art. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i kompanija Goodwill Pharma iz Subotice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.