U trendu

Gavran fest počinje večeras u Madlenianumu

BEOGRAD – Izvođenjem poznate predstave “Noć Bogova” po tekstu Mire Gavrana, večeras će u u pozorištu Madlenianum u Zemunu biti premijerno otvoren “Gavran fest” posvećen ovom hrvatskom dramskom piscu, najavila je danas direkcija ovog teatra i samog festivala.

U predstavi “Noć bogova”, koju je režirao Mark Manojlović, od 19.30 na scenu će izaći Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Cile Ilić,

Festival će trajati do nedelje, 25. oktobra, a biće izvedene četiri predstave pozorišta iz Beograda, Niša i Zagreba.

Autor, inače gost Beograda povodom ovog festivala pokrenutog i u Srbiji, jedan je od najplodnijih autora ne samo u Hrvatskoj, već u čitavom regionu, koji je napisao čak 50 pozorišnih komada, 32 radio drame,10 romana, 10 knjiga za decu, pisao je libreta za tri mjuzikla, tri filmska scenarija, dve zbirke priča, a čak se bavio i poezijom, jer je objavio jednu zbirku pesama.

“Veoma sam srećan što se teatar Madlenianum u ovim teškim vremenima odlučio da realizuje ovaj mali, ali hrabar festival”, istakao je Gavran danas u susretu s novinarima.

“Inače ovo vreme pandemije doživljavam kao vreme solidarnosti i ljudskosti, gde se teatar kao najugroženija i najkrhkija umetnost bukvalno bori za preživljavanje, i ovo je zaista povod za čestitanje Madlenianumu da se odvažio da organizuje događaj sada, kada se i publika boji da se pojavi u salama, što je slično i kod nas u Zagrebu”, dodao je Gavran.

Ipak, produktivni pisac smatra da je publika u teatru znatno sigurnija nego u saobraćaju po autobusima ili vozovima, jer pozorište nije noćni klub gde se fizički kontakt intenzivnije ostvaruje.

Istakao je da on stvara komade za teatar koji se ne stidi emocija, suza, i da njegove komedije su isto tako zahtevne kao i najozbiljnije drame.

Dejan Lutkić je podelio svoje iskustvo u radu na komadu “Noć bogova”, koji je putujući projekat produkcije “Tetar Tri glumca”, neko vreme igran u Beogradu na scenama Doma omladine i Zvezdara teatra, a zapravo ide uvek na turneje, te su obišli dobar deo Evrope (Češka, Norveška, Švajcarska).

“Miro Gavran je pisac kome je Bog dao dar za pisanje, pisac koji piše za glumce i koji misli o glumcima, pre svega voli glumce i čast vam je da igrate njegove tekstove”, nadahnuto je o piscu rekao Lutkić.

Glumac je naglasio da autor nije nimalo sujetan, što je danas retkost, i napomenuo kako i dalje posle pet godina igranja dela “Noć bogova”, sa kolegama glumcima Vojinom Ćetkovićem i Nebojšom Ilićem razgovara posle svakog izvođenja o utiscima kako je bilo igranje to veče.

Tako se oni pitaju šta je to novo što je dobro, ili novo što možda nije dobro uneto u predstavu, toliko su tome posvećeni, kao da su tek imali premijeru, a komad je do sada odigran više od 100 puta.

Srbija je peta zemlja na svetu u kojoj se održava festival ovog veoma plodnog hrvatskog autora, čiji su komadi doživeli 350 premijera širom sveta.

Ovo je prvi festival u Srbiji, a već 11. festival po redu, a ovde je pokrenut na inicijativu direktorke Gavran festa – gospođe Madlene Zepter, vlasnice i osnivača Madlenianuma. Pored dva ansambla iz Beograda, na programu smotre u subotu je i duo komedija “Sladoled” Narodnog pozorišta iz Niša, u režiji upravnika tog teatra Spasoja Ž. Milovanovića, i za sam kraj festivala u nedelju biće premijerno gostovanje monokomedije “Hotel Babilon” Gavran teatra iz Zagreba, gde 11 likova igra supruga pisca – Mladena Gavran, inače i upravnik Teatra Gavran.

Miljana Nenadov, ispred Narodnog pozorišta iz Niša predstavila je hit komediju “Sladoled” o odnosu majke i ćerke kroz nekoliko decenija, koju u predstavi baš i igraju majka i ćerka u privatnom životu – Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder.

Sastavni deo festivala je i promocija knjige “Odabrane drame Mira Gavrana”, u subotu od 12.00, kao i odmah nakon toga javno čitanje nove drame pisca – “Pivo”, gde će likove oca i sina dočarati Dragan Vujić Vujke i Lako Nikolić, u postavci rediteljke Ane Radivojević Zdravković, inače selektorke festivalskog programa i direktorke Drame Madlenianuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.